Crna Gora: Borrell i Várhelyi očekuju da će Crna Gora “nastaviti čvrst put ka EU”

Crna Gora: Borrell i Várhelyi očekuju da će Crna Gora “nastaviti čvrst put ka EU”

“Crna Gora je održala parlamentarne izbore i lokalne izbore u pet opština 30. avgusta, u skladu sa izbornim pravnim okvirom, koji je uglavnom ostao nepromenjen od poslednjih izbora, u izazovnom kontekstu pandemije COVID-19. Izbori su bili mirni i konkurentni, sa velikom izlaznošću, a posmatrali su ih lokalni i međunarodni posmatrači akreditovani od Državne izborne komisije,” navodi se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika za susedstvo i bezbednost EU Josepa Borrella i komesara za proširenje EU Olivéra Várhelyija o izborima u Crnoj Gori.

Naglašavanju da preliminarni nalazi i zaključci međunarodnih posmatrača iz OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Parlamentarne skupštine OEBS-a pokazuju da su se izborima upravljalo transparentno i efikasno, ali zapažaju intenzivno polariziranu raspravu o pitanjima crkvenog i nacionalnog identiteta i brojne zabrinutosti u vezi sa neprikladnom prednošću za vladajuću stranku i neuravnoteženim izveštavanjem u medijima.

Nakon izdavanja konačnog izveštaja i preporuka OEBS-a / ODIHR-a, svi politički akteri i relevantne institucije moraju da se uključe u transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog o primeni ovih preporuka kako bi se rešili dugogodišnji izborni nedostaci mnogo uoči sledećih izbora.

“Sada se radujemo konstituisanju novog parlamenta i formiranju nove vlade koja će nastaviti čvrst put Crne Gore ka EU. Crna Gora je dobro napredovala u procesu pristupanja EU i meseci koji predstoje moraju se iskoristiti za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, gde je sledeća prekretnica ispunjavanje privremenih merila za poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona,” kaže se u zajedničkom saopštenju.

Evropska unija je u potpunosti posvećena nastavku podrške procesu pristupanja Crne Gore EU, kao i ekonomskom oporavku nakon krize COVID-19, uključujući kroz predstojeći ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan.