Crna Gora: Brisel upozorio novu većinu

Crna Gora: Brisel upozorio novu većinu

Brisel je upozorio i uputio ‘politički šamar’ novoj crnogorskoj parlamentarnoj većini, koja je odlučila da izmeni pravosudne zakone bez prethodnih konsultacija sa evropskim partnerima, s ciljem da, između ostalog, zatvori Specijalno državno tužilaštvo i formra Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Takvo ponašanje nove parlamentarne većine može blokirati pregovaračke pregovore sa EU.

Portal CDM u petak piše da je Brisel primetio da je Crnoj Gori potreban nastavak reformi, a ne nazadovanje. Crna Gora ima institucije koje treba da pojačaju svoj rad, stoga joj nisu potrebni novi organi, već jasan napredak u oblasti vladavine zakona.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Cristina Popa, istakla je jesan stav u vezi sa ovim pitanjem – Crna Gora je već uspostavila tela i mehanizme za obezbeđenje sudske i tužilačke nezavisnosti i odgovornosti.

„Podstičemo Crnu Goru da dosledno koristi ove mehanizme i nadovezuje se na rad na daljem postizanju rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, objavila je Popa na Twitteru.

Reagovala je i Evropska komisija pozivajući Crnu Goru da obezbedi nastavak reformi, a ne nazadovanje.

„U Poglavlju 23 postoji posebno privremeno merilo koje zahtijeva da Crna Gora sprovede ove ustavne amandmane u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, evropskim standardima i najboljom praksom. Ovo se takođe odnosi na zakone kao što su Zakon o javnom tužilaštvu i Zakon o specijalnom tužilaštvu“, rekla je Ana Pisonero.

Iako je nova većina primetila da se po tom pitanju konsultovala sa EK, poruke iz Brisela to nisu prenele.

Profesorka na Ekonomskom fakultetu, bivša potpredsednica u Vladi Crne Gore i bivša ministarka spoljnih poslova, Gordana Đurović, kaže da je Evropa izdala snažno upozorenje i tvrdi da ponašanje nove parlamentarne većine može blokirati integraciju u EU proces.

U izjavi za CDM, Đurović kaže da postoji jasna procedura u vezi sa usvajanjem propisa, kao i protokol o saradnji između EK i zemlje koja pregovara o svom članstvu u EU u smislu novih propisa.

Takođe je ponovila da je ovo treće upozorenje koje dolazi iz EU.

„Prvo upozorenje odnosilo se na netransparentan proces zaduživanja. Drugo se odnosilo na reformu javne uprave kada je EK reagovala protiv izmena Zakona o državnim službenicima i nameštenicima. Sledeći korak je predlog zakona iz oblasti vladavine prava“.

Dodala je da, ukoliko postoje izmene i dopune propisa iz ove oblasti, oni moraju prvo biti usaglašeni sa Evropskom komisijom.

Ovo neće biti jedina reakcija Brisela. Đurović ističe da će EU koristiti više instrumenata prema Ministarstvu pravde i ljudskih i manjinskih prava, premijeru, predsedniku parlamenta i narodnim poslanicima, pa je za očekivati da će pravila dobrog procesa pristupanja ponoviti ne samo putem savremenih Tvitter diplomatija, nego i drugim sredstvima komunikacije – pismenom komunikacijom i video konferencijama.