Crna Gora će biti zemlja bez malih hidroelektrana

Crna Gora će biti zemlja bez malih hidroelektrana

Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore saopštilo je da će dosledno sprovoditi politiku ove Vlade što podrazumeva da novih koncesija za male hidroelektrane (mHE) neće biti, dok će raskinuti sve ugovore za koje se steknu uslovi.

Iz tog Ministarstva je saopšteno da je dosadašnjim pristupom pokazana velika neozbiljnost prema najvrednim domaćim resursima zbog čega Vlada kao donosilac odluka neće nastaviti takvu praksu.

„Situacija u kojoj smo se kao društvo našli nakon kontroverznih dodela koncesija za gradnju mHE, društvenih i ekoloških posledica kao rezultat će imati veliki negativni uticaj na celo naše društvo“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva su rekli da je, sagledavajući rezultate razvoja energetskog sektora kroz izgradnju mHE, jasno da taj koncept za cilj nije imao unapređenje kvaliteta života i razvoj lokalnih zajednica, već stvaranje ekstra profita za povlašćene pojedince, potpuno zanemarujući potrebu očuvanja prirode i zdrave životne sredine.

„Činjenica je da je ova Vlada nasledila zaključene ugovore kojima je omogućena izgradnja mHE. Konkretne odluke oko projekata koji se već realizuju ne želimo ishitreno donositi bez sagledavanja svih uticaja, kako bi negativne posledice smanjili na najmanju moguću meru“, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su naveli da ne žele da zanemare rizik da bi ih raskidi ugovora bez jasne pravne argumentacije uzrokovali velike finansijske izdatke koji bi došli na naplatu svima, zbog čega se zalažu da se prvo dobro sagledaju i izmere sve eventualne posledice pre nego što donesu odluke po tom pitanju.

„Poslednje što želimo da poručimo je da ukoliko se stvore uslovi za raskid bilo kojeg ugovora, na osnovu jasnih dokaza, ova Vlada neće oklevati da ih iskoristi i raskine ugovore“, zaključuje se u saopštenju.