Crna Gora će iznajmljivati aerodrome

Crna Gora će iznajmljivati aerodrome

Vlada Crne Gore usvojila je akt o koncesiji za Aerodrome Crne Gore – Tivat i Međunarodni aerodrom Podgorica, da bi omogućili da budući izabrani najbolji ponuđač, koji će osnovati i registrovati pravno lice sa sedištem u Crnoj Gori, može obavljati koncesijsku delatnost. Predmet koncesije je izgradnja, rekonstrukcija, modernizacija, održavanje i korišćenje Aerodroma Crne Gore.

U javnom pozivu se navodi da Vlada namerava davanjem koncesije obezbedi neophodnu valorizaciju Aerodroma Crne Gore na dugoročan i održiv način koji će biti u interesu Crne Gore i njenog daljeg ekonomskog razvoja.

“Učešće privatnog sektora u upravljanju Crnogorskim aerodromima rezultiraće poboljšanim putničkim uslugama, proširivanjem ruta, povećanjem dostupnosti vazdušnim putem i boljom promocijom Crne Gore kao turističke destinacije, što stvara značajne koristi na nacionalnom i regionalnom nivou“.

Pravo učešća u konkursnom postupku, podnošenjem samo jedne ponude, ima domaće ili strano pravno ili fizičko lice, koje deluje kao jedini ponuđač ili konzorcijum koji sadrži najviše pet članova.

Ministar saobraćaja Osman Nurković rekao je za TVCG da je zainteresovanost stranih kompanija velika i da je ponuđač dužan da plati najmanje 100 miliona evra unapred te da državi isplati najmanje 10 odsto godišnjeg prihoda aerodroma u narednih 30 godina.

Očekivani obim investicija je najmanje 80 miliona u prve tri godine i, kako dodaje Nurković, najmanje 200 miliona tokom ukupnog trajanja investicije./ibna