Crna Gora će se pridružiti sankcijama protiv Belorusije

Crna Gora će se pridružiti sankcijama protiv Belorusije

Vlada Crne Gore donela je odluku o povlačenju šest ambasadora, potvrdio je ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović i poručio da je to urađeno u cilju autentičnog predstavljanja spoljne politike.

Kako je ranije objavljeno, opozvani su ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Milica Pejanović Đurišić, ambasadori u Hrvatskoj – Boro Vučinić, Sloveniji – Vujica Lazović, Argentini – Srđan Stanković, Ujedinjenom Kraljevstvu – Vladimir Beratović i ambasador Crne Gore pri Savetu Evrope Zoran Janković.

Radulović je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Švedske Ana Lind, kazao da su opozvani ambasadori imali razuman vremenski rok do kada su trebali da se vrate u Crnu Goru i na dužnost u Ministarstvo spoljnih poslova (MVP).

„Svi ambasadori su pravovremeno upoznati sa tim činjenicama, upućen im je telefonski poziv“, rekao je Radulović.

On je kazao da će opozvani ambasadori koji imaju stalni radni odnos u MVP, nastaviti da rade, a oni koji su na to mesto došli sa drugih pozicija će se vratiti na prethodne, javila je agencija MINA.

Upitan da li će se Crna Gora priključiti sankcijama EU prema Belorusiji i koliko bi to moglo uticati na turističku sezonu, Radulović je odgovorio da su spoljnopolitički prioriteti jasni i da su to evropska integracija države, dobra regionalna saradnja i kredibilno članstvo u NATO.

Prema njegovim rečima, Poglavlje 31 je jednako važno kao i bilo koje drugo.

“Sprovođenje zajedničke spoljne politike je nešto što se od nas očekuje, kao što ste čuli i od ministarke Lind, situacija u Belorusiji nije nešto što zabrinjava samo EU, već nešto što zabrinjava i OEBS i što zabrinjava mnoge naše partnere”, kazao je Radulović.

On je kazao da će Crnoj Gori uskoro doći poziv da se priključi restriktivnim merama.

“Kada dođe poziv za priključenje restriktivnim merama, Crna Gora će se priključiti i nastaviti da ima 100 odsto usklađenosti sa zajedničkom spoljnom politikom”, poručio je Radulović.