Crna Gora čeka koronavirus

Crna Gora čeka koronavirus

Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim koronavirusom trenutno se smatra visokim, u odnosu na dosadašnji nivo koji je bio umeren. To je saopštio ministar zdravlja Kenan Hrapović, iznoseći procenu rizika koju je uradio Institut za javno zdravlje, na danas održanoj sednici Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

Ministar je članove Nacionalnog koordinacionog tela upoznao sa činjenicama na osnovu kojih se zasniva procena rizika.

„Široko uspostavljeno lokalno prenošenje virusa u Italiji sa kojom Crna Gora ima kulturnu i saobraćajnu povezanost, kao i broj pogođenih pokrajina i oblasti koji i dalje raste, što implicira visoku izvesnost da će se dalje lokalno širenje infekcije u Italiji nastaviti, uprkos intenzivnim i vanrednim merama prevencije i suzbijanja. Povećan je broj država i teritorija u Evropi koje prijavljuju obolevanje a posebno država iz neposrednog okruženja, tu pre svega mislim na Hrvatsku, ali i Severnu Markoniju, takođe države sa kojima imamo bliske saobraćajne i kulturološke veze. Povećan je broj država i teritorija u svetu u koje je došlo do izvoza virusa iz Italije, kao što su Švedska, Švajcarska, Norveška, Finska, Austrija, Rumunija, Nigerija, i tako dalje. Ono što je važno, verovatnoća nastanka klastera tj. grupisanja obolevanja od COVID-19 u državama Evrope poput grupisanja u Italiji smatra se visokom. Pouzdano se zna da jednom nakon importacije, odnosno uvoza virusa iz pogođenog područja, on počinje vrlo lako i brzo da se širi u lokalnoj populaciji. Najverovatniji razlog leži u činjenici da postoji određeni udio slučajeva sa blagim simptomima koji ne dovode do traženja lekarske pomoći i/ili asimptomatskih zaraznih slučajeva. Njihov porast kao i broj država izvan Kine koje prijavljuju slučajeve inficiranja sa novim koronavirusom predstavljaju moguće, odnosno, potencijalne izvore infekcije za stanovništvo Crne Gore“, saopštio je Hrapović.

Ministar je još jednom kazao da nema razloga za paniku, te da su sve aktivnosti države usmerene na pravovremen odgovor u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju sa kojom se suočava cela planeta.

Dr Senad Begić, epidemiolog i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, kazao je da je u prethodna 24 sata u Italiji zabeleženo 566 novih slučajeva obolevanja od koronavirusa, što ukazuje da je došlo do intenziviranja lokalne transmisije, a što direktno implicira da je rizik za izvoz virusa sa teritorije republike Italije u okolne zemlje visok.

„Ne samo to, zabeleženi su slučajevi i izvoza virusa u neke udaljenije zemlje u Africi, pre svega u Nigeriji, Egiptu i Alžiru, direktno povezani sa žarištem u Italiji. Trenutno u Evropi 30 zemalja registruje obolevanje od novog koronavirusa i za očekivati je da u narednom periodu prvi slučaj bude zabeležen i u Crnoj Gori. Treba napomenuti da takva situacija nije neočekivana, to je nešto za šta se mi spremamo već nedeljama, tako da su svi planovi postupanja za tu situaciju razrađeni, testirani i u gotovo apsolutnoj meri funkcionalni“, saopštio je Begić.

Begić je kazao i da se u Evropi, najveći nivo obolijevanja trenutno beleži u Nemačkoj, zatim Španiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim državama Evropske unije.

„Hrvatska trenutno ima registrovanih sedam slučajeva sa dokazanom lokalnom transmisijom, a pored nje, od država okruženja ili nama bliskih država, Severna Makedonija ima jedan registrovani slučaj“, zaključio je Begić.