Crna Gora: COVID-19 utiče na istraživanje nafte i gasa

Crna Gora: COVID-19 utiče na istraživanje nafte i gasa

Dinamika istraživanja nafte i gasa u pomorskom pojasu Crne Gore zavisi od razvoja epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom u svetu i u zemlji, kažu u Upravi za ugljovodonike Crne Gore.

Predstavnici Uprave su kazali u odgovoru Dnevnim novinama da mnogi podizvođači koji su deo lanca neophodnih aktivnosti u vezi sa planiranim bušenjem, nisu u mogućnosti da doputuju u Crnu Goru.

“Iako se u ovom trenutku veliki broj aktivnosti u vezi sa istraživanjem i proizvodnjom nafte i gasa u Crnoj Gori realizuje normalno, niko ne može da garantuje da će tako i da ostane. Predstavnici velikih američkih servisnih kompanija koje bi u susret istražnom bušenju trebalo da otvore svoja predstavništva u Crnoj Gori, u ovom trenutku nemaju način da to urade”, rekli su u Upravi.

Prvo istraživanje nafte i gasa, koje je realizovano krajem 2018. godine, povereno je italijansko-ruskom koncesionaru Eni-Novatek.

U Upravi su naveli da je teško odgovoriti na pitanje da li će istraživanje biti obustavljeno do daljnjeg, zbog trajanja vanrednih mera usled pandemije COVID-19.

Oni su objasnili i da je sedište Enija, operatora koji bi trebalo da obavi istražno bušenje, u Lombardiji koja je epicentar koronavirusa.

“U ovom trenutku je teško dati odgovor na to pitanje, imajući u vidu da se situacija u svetu, pa i u Crnoj Gori, menja iz dana u dan. U cilju suzbijanja pandemije virusa COVID-19 zatvorene su granice, ograničeno kretanje, redukovana poslovna aktivnost i ništa od toga ne ide u prilog nijednom biznisu u Crnoj Gori, pa ni istraživanju nafte i gasa. Prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju zavisi od više faktora, koji su u ovom trenutku neizvesni”, objasnili su u Upravi.

Prvo ispitivanje realizovano je na norveškom brodu Polar Empress koji je prikupljao podatke sa ukupne površine od 1,2 hiljade kvadratnih metara, od kojih 20 odsto pripada crnogorskim vodama, a ostatak je 12 milja od državnih granica. Ispitivani su blokovi 4, 5, 9 i 10.

U Upravi su kazali da su koncesionari Eni i Novatek ispoštovali obaveze iz radnog programa ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, te da je prikupljenim podacima obavljen procesing tokom prošle godine./ibna