Crna Gora: Crnogorcima preti nestanak, upozorava PKS

Crna Gora: Crnogorcima preti nestanak, upozorava PKS

Patriotsko komitski savez Crne Gore (PKS) je još 31.marta, uputio dopis ambasadama SAD, Velike Britanije, Nemačke, Evropske unije, Republike Italije, Hrvatske, Bosne I Hercegovine, Albanije i Slovenije o, kako navode, ogromnoj opasnosti koja preti Crnoj Gori od strane nove vlasti. Kako PKS ističe, radi se o planiramom demografskom inžinjeringu, nakon kojeg bi Crnogorci, kao domicilni narod, bili manjina u vlastitoj državi!

“Uradili smo to, kao najmlađa partija u Crnoj Gori, koja baštini ljubav prema domovini i istinskim vrednostima Crne Gore, a to je njen građanski karakter i multietničnost; kao partija koja se zalaže za demokratske vrednosti, kao što su ograničavanje mandata predsednika države i vlade na dva, a za ograničavanje poslaničkog i odborničnog mandata na četiri godine; kao partija koja se zalaže da dijaspora ima svoj mandat u Skupštini domovine, za rehabilitaciju boraca za suverenost iz 1918.godine, za antifašizam i nacionalno pomirenje“, ističu oni.

Kažu da su upozorili predstavnike ambasada da, ovakvom namerom vlasti, Crnoj Gori, kao građanskoj I multietničkoj državi, preti propast, ukoliko se realizuju planovi o izmeni Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom kao i izmene Zakona o registru prebivališta i boravišta realizuju. Odluka definiše šta se smatra zakonitim i neprekidnim boravkom za sticanje crnogorskog državljanstva.

“Naša država Crna Gora, je ugrožena sa ovom antidemokratskom vlašću, koja ne priznaje crnogorsku naciju, jezik i crkvu, koja negira antifašizam i preko Srpske pravoslavne crkve želi da rehabilituje fašistički četnički pokret iz Drugog svetskog rata, sa vlašću koja slavi ratne zločince Ratka Mladića, Radovana Karadžića i ostale, sa vlašću koja ne priznaje genocid u Srebrenici, sa vlašću koja je cunami za sve crnogorsko i multietničko – jer joj je nacionalni, ekonomski i biološki opstanak doveden u opasnost”, ističu u pismu iz PKS.

Ovim planiranim izmenama u domenu sticanja crnogorskog državljanstva, trajno ćemo dobiti ruske i srpske državljane, a izgubiti crnogorske iseljenike i nikada više-NIKADA-Crna Gora neće biti država i crnogorskog naroda. Svako drastično povećanje broja državljana u maloj Crnoj Gori, u ovom slučaju ruskih i srpskih, menja njenu demografsku strukturu i uvodi strance u poziciju da odlučuju o našoj sudbini“.

Sa žaljenjem se konstatuje da i nakon nedjelju dana odgovora nema, pa će ponoviti sve ovo što su u dopisu naveli. “Pozivamo i ostale subjekte u Crnoj Gori da urade isto”, zaključuju u saopštenju./ibna