Crna Gora: Delta soj virusa postaće dominantan

Crna Gora: Delta soj virusa postaće dominantan

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović kazao je da nema sumnje da će delta soj korona virusa vrlo brzo postati dominantan u Crnoj Gori, kao što je to slučaj sa svim zemljama u kojima je registrovan. Kaže da još nemaju zvaničnu potvrdu da o njegovom prisustvu u Crnoj Gori, ali nema sumnje da taj soj virusa već cirkuliše među građanima.

On je u Jutarnjem programu TVCG pozvao na poštovanje aktuelnih epidemioloških mera, bez obzira da li je osoba potpuno vakcinisana ili nije.

Joksimović kaže da još nemaju potvrdu o prisustvu delta soja u Crnoj Gori, iako sa epidemiološkog aspekta nema dileme da je on prisutan.

“Bio je podatak prije sedam, osam dana da je u više od 60 odsto zemalja delta soj ne samo bio prisutan, nego da je bio i dominantan. Ja očekujem da i kod nas situacija bude takva, da će pratiti apsolutno obrazac ponašanja kao u svim zemljama – tamo gde dođe, postane dominantan, jer se vrlo lako prenosi”, istakao je Joksimović.

On je rekao i da je zadovoljan brojem vakcinisanih građana, iako bi brojke mogle biti više.

Joksimović kaže da bi svakog u Crnoj Gori trebalo da zabrine rast broja novozaraženih.

“Situacija nije nova, i sa nečim ovakvim smo se već suočavali. Zabrinutost svakako postoji”, rekao je Joksimović.

Napominje da, kada je reč o broju vakcinisanih, nisu bitni samo procenti, pojašnjavajući da je bolje da se priča o tome kakav je to odnos rizika, odnosno šansi da osoba koja je kompletno vakcinisana dobije tešku formu bolesti u odnosu na onu koja nije vakcinisana.

“Vakcina štiti od najtežih formi bolesti, ali i od smrtnog ishoda. Vakcine nas manje uspešno štite od zaražavanja. Osoba koja je vakcinisana može se zaraziti, čak i ako je prošao propisani period, ali i tada ona ima manje šanse da razvije teže forme bolesti”, pojasnio je Joksimović.

Kaže da je teško predvideti kakav će biti tempo vakcinacije: “Primijetili smo da posljednjih dana dolazi do porasta na dnevnom broju, pa je to hiljadu i po dvije”.