Crna Gora: Demokrate zadovoljne Krivokapićevim predlogom za rekonstrukciju Vlade

Crna Gora: Demokrate zadovoljne Krivokapićevim predlogom za rekonstrukciju Vlade

Predlog premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića o rekonstrukciji Vlade je dobra osnova za dalje pregovore kako bi se trenutna politička situacija u zemlji rešila onako kako građani očekuju, kazao je poslanik i potpredsednik Demokrata Vladimir Martinović. On je dodao da zakazivanje sednice Skupštine Crne Gore oko gorućih pitanja mora biti stvar dogovora svih konstituenata parlamentarne većine.

Martinović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore izrazio zadovoljstvo stavom premijera o rekonstrukciji Vlade.

“I ranije smo rekli da ćemo podržati, ako premijer bude smatrao da je potrebno Vladu osnažiti, rekonstruisati i, ako to bude dogovor većine, da Demokratska Crna Gora neće biti deo problema već deo rešenja. Ja sam načelno zadovoljan ovakvim saopštenjem i stavom premijera Krivokapića iz razloga što su ovo dobre polazne osnove da krenemo u dalje pregovore kako bi se ova situacija rešila onako kako očekuju i građani Crne Gore”, istakao je Martinović.

Prema Krivokapićevom predlogu, koji je izneo u utorak uveče, Vlada će nakon rekonstrukcije imati tri potpredsjednika, a resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podeljeni saglasno dogovoru predsednika Vlade i parlamentarne većine.

On je kazao da je sporazum nosilaca tri izborne liste potpisan 8. septembra prošle godine polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa.

“Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati pre redovnog roka, odnosno 2024. godine”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da će za to vreme Vlada i skupštinska većina ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj Uniji i ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne bezbednosti građana.

On je naveo da politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dele crnogorsko društvo.

“Nakon izbora tužilačkog saveta i rekonstrukcije Vlade, Skupština će prioritetno razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade”, rekao je Krivokapić.

Kako je kazao, Vlada će imati tri potpredsjednika, dok će aktuelni potpredsjednik biti prvi potpredsjednik Vlade, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri.

Krivokapić je naveo da je, prema tim principima, predlaganje potpredsednika autonomno pravo premijera.

“Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podeljeni saglasno dogovoru premijera i parlamentarne većine”, dodao je Krivokapić.

On je dodao da će se prilikom formiranja novih resora voditi računa da isti budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore.

“Kandidate za nove ministre predlaže premijer nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosioca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti”, zaključio je Krivokapić.