Crna Gora: Demokratski Front pokreće inicijativu za opoziv Đukanovića

Crna Gora: Demokratski Front pokreće inicijativu za opoziv Đukanovića

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je danas da neće potpisati izmene Zakona o državnom tužilaštvu koje je Skupština usvojila prošle sedmice.

„Danas ću vratiti zakone o tužilaštvu Skupštini na ponovno odlučivanje“, izjavio je predsednik Đukanović na godišnjoj konferenciji za novinare na Cetinju.

Naglasio je da su ovim zakonima ugroženi ustavno-pravni sistem Crne Gore.

„Ustav predviđa podeljeni sistem vlasti, ali ne predviđa kontrolu nad pravosuđem. Osnovni demokratski principi se uništavaju, partnerstvo sa EU se uništava“, istakao je on.

Podsetio je da je u dva navrata Venecijanska komisija (VC) jasno iznela svoje primedbe na nameru koju nude dva zakona o tužilaštvu.

„Poslednje mišljenje VC kaže ono što je neprihvatljivo – da se tužilac bira van tužilačke organizacije. Sve ovo vladajuća koalicija brutalno ignoriše“, naglasio je predsednik Đukanović.

Smatra da nova većina želi da pronađe nekoga ko će nastaviti sa brutalnim revanšizmom, a to nije dobro za Crnu Goru.

Ali, izjava koja je izazvala više reakcija odnosila se na kandidate za ambasadore Crne Gore. Đukanović je rekao da je logično da „oni koji su bili protiv obnavljanja crnogorske nezavisnosti i protiv stvaranja države u poslednjih 15 godina, nemaju moralno pravo da traže saglasnost države da budu njeni predstavnici”.

„Proces konsultacija za izbor novih ambasadora je započeo i podsećam vas da sam imao dva razgovore na tu temu sa predstavnicima Vlade, uključujući i ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića“, rekao je Đukanović.

Nakon ove izjave, šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Slaven Radunović rekao je da će stranka započeti proces opoziva Đukanovića.

“Đukanović je rekao da oni koji su bili protiv nezavisnosti Crne Gore nemaju pravo da budu njeni predstavnici. Ustav Crne Gore navodi da se prava i slobode ostvaruju na osnovu Ustava i da su svi jednaki pred zakonom. Građani ove države koji su učestvovali na referendumu, zbog svog izjašnjenja ne mogu da obavljaju javnu funkciju. To je najeksplicitniji vid kršenja ljudskih prava i vrhunac drskosti. Očekujem najozbiljnije reakcije svih institucija u Crnoj Gori koji se bave ovim stvarima. Pokušaćemo da animiramo 25 poslanika i da zatražimo opoziv. Đukanović je pokazao da nije predsjednik svih građana”, naveo je Radunović.