Crna Gora: DF zahteva provođenje popisa ove godine

Crna Gora: DF zahteva provođenje popisa ove godine

Demokratski front (DF) smatra da bi neodržavanje popisa stanovništva do kraja godine direktno bilo usmereno protiv srpskog naroda u Crnoj Gori, te dodaje da, ako ne bude popisa, neće biti ni Vlade.

Iz DF-a su, reagujući na izjavu premijera Zdravka Krivokapić da će se popis teško održati ove godine jer za to treba dosta priprema, rekli da bi to bila izdaja interesa birača koalicije Za budućnost Crne Gore.

Oni su poručili Krivokapiću da, ukoliko zakon kojim se obezbeđuje sprovođenje tradicionalnog popisa od 1. novembra, ne bude na dnevnom redu Skupštine u septembru, može da zaboravi na sve što je dobio voljom naroda.

„Može zaboraviti na sve što je dobio voljom birača koji znaju ko su i šta su, i koji žele da se to konačno verifikuje na prvom slobodno organizovanom popisu od 1945. godine“, kaže se u reagovanju DF-a.

Navodi se da Krivokapić, porukom da se popis neće održati ove godine, pristaje na rezultate “falsifikovanog popisa iz 2011. godine” koji je, kako smatra DF, u uslovima diktature i ucena sprovela Demokratska partija socijalista (DPS).

„Nije vam prihvatljivo da se popis organizuje sad, kada bi se mogao održati slobodno i kada bi se, nakon 75 godina, mogla utvrditi realna slika Crne Gore“, dodaje se u reagovanju.

Iz DF-a su poslali poruku Krivokapiću da je onaj ko ga je savetovao da će mu članice Koalicije Za budućnost Crne Gore „progutati i ovu izdaju interesa naših birača, zbog „viših ciljeva“, debelo pogriješio“, i da je san o vladanju bez podrške poslanika i afirmaciji tekovina Mila Đukanovića završen.

„Eventualno neodržavanje popisa direktno bi bilo usmereno protiv srpskog naroda u Crnoj Gori, protiv onih ljudi koji su pobedili na izborima 30. avgusta, i koji su se, između ostalog, borili da se Crna Gora vrati sebi i svojoj tradiciji nakon decenija progona i zatiranja srpskog identiteta“, naglasili su iz DF-a.

Kako su naveli, bežanje od popisa je bežanje od istine i realnosti, „dokaz slabosti i povlačenje pred onima koje smo 30. avgusta porazili upravo odbranom identiteta“.