Crna Gora: “Disciplina mora biti nametnuta svima koji se nisu povinovali naredbama i uputstvima”, kaže premijer

Crna Gora: “Disciplina mora biti nametnuta svima koji se nisu povinovali naredbama i uputstvima”, kaže premijer

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković obratio se u četvrtak građanima u vezi sa aktuelnom situacijom povodom suzbijanja epidemije koronavirusa i sa posebnim osvrtom na novi paket ekomskih mera Vlade.

„Crna Gora nastavlja uspešno da se nosi sa epidemijom koja je ugrozila i paralisala čitav svet. To pokazuju informacije i analize svih domaćih i međunarodnih institucija i ja želim da se, još jednom, zahvalim svim građanima Crne Gore koji su pokazali visok nivo svesti i odgovornosti u ovom teškom vremenu. Nažalost, svedočimo i neodgovornosti manjeg broja ljudi koja može da ugrozi ciljeve koje je država postavila; i da poništi žrtvu, odgovornost i patriotizam ogromne većine građana. Žrtvu i odricanje, pored ostalih, stanovnika Tuzi, meštana sela Biokovac u opštini Bijelo Polje, žitelja romskog naselja na Koniku. Sada svako bez izuzetka mora biti svestan da se nalazimo u najvažnijem periodu za očuvanje zdravlja svih nas“, kazao je Marković.

On je ukazao da je značaj doprinosa svakog građanina i svake građanke u suzbijanju epidemije danas presudan, jer on znači priliku za svakoga da izbegne virus, i obratno – “opasnost da svako bude zaražen ako ne poštujemo pravila i lično ne doprinesemo kolektivnoj zaštiti”.

„Zbog toga, disciplina mora biti nametnuta svima koji se nisu povinovali naredbama i uputstvima. Radi nas samih, naše dece, naših porodica. Zato institucije za sprovođenje zakona moraju u narednim danima biti odlučne i dosledne kao nikada do sada. Pored svega ovoga, teret građana se umnožava kad naš čovek, pored brige o zdravlju, mora da razmišlja kako da prehrani porodicu, a poslodavac kako da obezbedi plate za svoje zaposlene. Obaveza Vlade je da, u redovnim okolnostima, obezbedi ambijent za razvoj ekonomije i bolji standard svojih građana. Međutim, pravo na pristojan život svakoga od vas, i u situaciji u kojoj smo se našli, takođe je posao države. Iz tog razloga, zatražio sam od ekspertskog tima da pripremi predlog ekonomskih mera koje će biti prilagođene ovom trenutku i usmerene ka onima kojima su najpotrebnije“, kazao je crnogorski premijer.

Marković je rekao da je ekonomski tim koji je formirao, predložio paket mera u cilju pružanja podrške privredi, zaposlenima i socijalno ugroženim građanima i da će o tom paketu već sutra će biti započet dijalog sa socijalnim partnerima, predstavnicima poslaničkih klubova u Parlamentu, i jednim brojem ekonomskih eksperata i analitičara.

„Želim da okupimo i ujedinimo i snage i znanje! Da napravimo Savez za Crnu Goru, jer jedino zajedno, i jedino složno možemo pobediti sve izazove koje je nametnulo širenje ovog virusa. Država će, i u izmenjenim i teškim okolnostima, nastaviti da redovno i bez umanjivanja, izmiruje svoje obaveze prema građanima i privredi“, rekao je Marković.