Crna Gora dobila 30 000 vakcina iz Kine

Crna Gora dobila 30 000 vakcina iz Kine

Donacija Narodne Republike Kine od 30 000 Sinofarmovih vakcina protiv virusa COVID-19 stigla je danas u Crnu Goru. Vredna donacija je još jedan dokaz izuzetno dobre saradnje i tradicionalnog prijateljstva dveju zemalja i naroda.

U ime Vlade Crne Gore donaciju su primili ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, savetnik za spoljnu politiku predsednika Vlade Srećko Crnogorac, savetnica predsednika Vlade i rukovoditeljka Službe za odnose s javnošću Andrijana Đordan i generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić, dok je predstavnik donatora bio ambasador NR Kine u Crnoj Gori Liu Đin.

Upućujući veliku zahvalnost narodu Kine i zadovoljstvo što su kineske vakcine Sinofarm iz donacije NR Kine stigle u Crnu Goru, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je izrazila očekivanje i nadu da će ovakvih susreta u budućnosti biti više i pozvala sve građane da se odazovu vakcinaciji.

“Verujem da će broj vakcinianih biti onakav kakav očekujemo. Koristim još jednom ovu priliku da apelujem na građane da se vakcinišu, ali i pridržavaju svih mera, jer proces imunizacije zahteva određeno vreme delovanja. Shodno tome, molim još jednom građane da sve epidemiološke mere poštuju u cilju zaštite sopstvenog i zdravlja svih građana Crne Gore,” poručila je ministarka Borovinić Bojović.

Ona je još jednom iskazala veliku zahvalnost i radost zbog dolaska kineskih vakcina u Crnu Goru.

“Ovo je još jedan dokaz prijateljskih odnosa i velike solidarnosti između naše dve države, zato želim da se u ime kompletene Vlade, premijera i u ime Ministarstva zdravlja i svoje lično ime još jednom zahvalim Narodnoj Republici Kini, predsedniku države, njihovim građanima i njegovoj ekseleniciji,” kazala je ministarka zdravlja.

Ambasador NR Kine u Crnoj Gori Liu Đin izrazio je zadovoljstvo što svedoči dolasku 30 000 doza kinsekih vakcina, koje je njegova zemlja donirala Crnoj Gori.

 

“Crna Gora je među prvim zemljama u Evropi koja je primila donaciju vakcina iz Kine, što simbolizuje prijateljstvo i dobre želje kineskog naroda prema Crnoj Gori. Današnja donacija upravo pokazuje tradicionalno prijateljstvo dve države i da smo dobri partneri. Verujemo da će vakcine pomoći Crnoj Gori da što pre pobedi u borbi protiv pandemije,” poručio je kineski amabasador, naglašavajući da su kineska i crnogorska vlada dogovorile nabavku potrebnih količina kineskih vakcina za Crnu Goru.