Crna Gora dobila podršku EU u iznosu 53 miliona evra

Crna Gora dobila podršku EU u iznosu 53 miliona evra

Evropska unija je prenamenom sredstava iz odobrenih IPA programa podržala Crnu Goru u borbi protiv širenja koronavirusa i saniranju ekonomskih posledica epidemije sa ukupno 53 miliona eura.

Deo novca biće iskorišten za izgradnju Klinike za infektivne bolesti vredne 8,5 miliona evra, a pominje se mogućnost izgradnje i Klinike za dermatovenerologiju, pišu Dnevne novine.

“Od ukupnog iznosa, tri miliona evra hitne podrške je izdvojeno iz Instrumenta za evropsku integraciju, koji čini sastavni deo programa IPA 2018. Sredstva su iskorištena za nabavku zaštitne i medicinske opreme koja je neophodna zdravstvenom sistemu”, navodi se u objavljenom sporazumu.

Evropska komisija je ostatak podrške u iznosu od 50 miliona evra za dugoročnije ublažavanje posledica epidemije opredelila prenamenom sredstava koja su već odobrena za programe IPA 2016, IPA 2018, IPA 2010. i IPA 2020.

Iz programa IPA 2018. prenamenjen je kompletan iznos podrške od 9,5 miliona evra koji je odobren za sektor poljoprivrede.

Imajući u vidu prenamenu sredstava, ukupan iznos podrške oblasti javnog zdravlja u okviru programa IPA 2018. je kroz predloženu dopunu Finansijskog sporazuma uvećan na 15,5 miliona evra.

“Ukupna vrednost izmenjenog programa je 38.247.865 evra, od čega opredeljena EU sredstva iznose 36.186.977 evra, dok je za potrebe nacionalnog kofinansiranja iz budžeta potrebno izdvojiti 2.060.888 eura”, navodi se u sporazumu.

Evropska unija je, kako se dalje navodi, tokom finansijskog perioda 2014-2020. kroz Instrument pretpristupne podrške Crnoj Gori opredelila 279,1 milion evra sa ciljem pružanja bespovratne finansijske podrške za sprovođenje neophodnih reformi i ispunjavanje zahteva koji proističu iz članstva u Uniji.

“U planiranju utroška sredstava IPA II primenjuje se sektorski pristup koji podrazumeva programiranje podrške na nivou sektora, uz akcije čijim se sprovođenjem ostvaruje uticaj na celokupan sektor. Primenom ovakvog pristupa EU nastoji da unapredi kapacitete država korisnica za strateško planiranje, kvalitetnu sektorsku koordinaciju i višegodišnje planiranje budžeta, i tako ih što bolje pripremi za buduće korištenje evropskih strukturnih i investicionih fondova”, dodaje se u sporazumu.

U okviru ovog izmijenjenog akcionog dokumenta postići će se poboljšana zaštita stanovništva od zaraznih bolesti izgradnjom novog objekta za dve klinike – Klinike za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju u Kliničkom centru u Podgorici.