Crna Gora: Dobra saradnja policija između Velike Britanije i Crne Gore

Crna Gora: Dobra saradnja policija između Velike Britanije i Crne Gore

Crna Gora i Velika Britanija ostvaruju kvalitetnu saradnju policijskih snaga, a njenom jačanju je posebno doprinela intenzivna razmena informacija u borbi protiv organizovanog kriminala. U prilog tome govore i zajedničke akcije crnogorske i britanske policije, u kojima je zaplenjena značajna količina narkotika, ocenio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić koji je primio u oproštajnu posetu ambasadorku Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp.

Ministar je zahvalio ambasadorki Kemp na predanom radu i ličnoj posvećenosti unapređenju bilateralne saradnje dveju zemalja, kao i snaženju ukupnih kapaciteta Crne Gore da odgovori zahtevima na putu evropskih integracija. Ukazao je na značaj kontinuirane podrške koju Velika Britanija pruža Ministarstvu unutrašnjih poslova, naročito u pravcu bolje tehničke opremljenosti Kriminalističke policije. Posebnu zahvalnost uputio je ambasadorki za ekspertsku i finansijsku pomoć u realizaciji projekata borbe protiv nasilja u porodici i dečijih brakova.

Ambasadorka Kemp je zahvalila ministru Nuhodžiću na prijateljskom prijemu tokom njenog mandata i ocenila da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u oblasti vladavine prava. Pohvalila je transparentnost Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i intenzitet saradnje sa civilnim sektorom. Takođe, ambasadorka je potvrdila spremnost Velike Britanije da nastavi sa pružanjem podrške daljem unapređenju rada Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije na planu suzbijanja svih oblika kriminala.

Nova britanska ambasadorka, Karen Maddok, stiže u Crnu Goru krajem avgusta. Ona će zameniti Alison Kemp.

Maddok ima veliko iskustvo u diplomatskim poslovima s tim što se bavila uglavnom u azijskim zemljama. U periodu između 2017. i 2019. gđa Maddok obavljala je funkciju generalnog konzula u kineskom Guangzhouu. Pre toga bila je zamenica generalnog konzula u Guangzhouu. Takođe je radila u Vijetnamu, Mjanmaru, Južnoj Koreji, Mongoliji, Pitcairnu …

Nakon 18 godina rada u Aziji, Maddok se prijavila za mesto ambasadora u Crnoj Gori, tražeći nešto drugačije.