Crna Gora: Dodatno popuštanje mera za dolazak jahti

Crna Gora: Dodatno popuštanje mera za dolazak jahti

Nacionalno koordninaciono telo za borbu protiv zaraznih bolesti dodatno je popustilo mere koje se odnose na kontrolisano uplovljavanje stranih jahti u crnogorske luke i marine, pa je tako obavezni karantin za posadu i druga lica ukrcana na jahti skraćen sa 28 na 14 dana, pišu Boka News.

NKT je potpunu zabranu dolaska stranih jahti u Crnu Goru uvedenu sredinom marta zbog sprečavanja širenja koronavirusa, ublažilo 21.aprila od kada je omogućilo dolaske jahti o uslovom da sva lica na njima, po prispeću jahte u neku od marina, prođu strogi karantin u trajanju od 28 dana tokom kojih niko od njih ne sme sa broda izlaziti na obalu. Očekivano, takva vrlo restriktivna mera, nije dovela do toga da strane jahte ponovno počnu dolaziti u Crnu Goru. Zbog toga su iz NKT-a na sugestije pomorske industrije i dela pomorskih vlasti, odlučili da popuste mere i učine ih koliko-toliko prihvatljivim za vlasnike, kapetane i posade jahti.

Osim smanjenja obaveznog perioda trajanja karantina sa 28 na 14 dana, NKT je omogućio da se u vreme karantina računa i vreme koje su jahta i lica na njoj, provela u plovidbi od poslednje luke do momenta dolaska u Crnu Goru. To u slučaju brodova koji bi ovdje došli sa udaljenijih destinacija, omogućava znatno smanjenje vremena u kome bi posada, gosti i eventualno vlasnik na jahti, morali provesti „zatvoreni“ na svom brodu po dolasku u Crnu Goru.

U nautičko turističkom centru Porto Montenegro u Tivtu sa odobravanjem  su dočekali novo popuštanje mera vezanih za dolaske stranih jahti. Tako su sve svoje klijente i brodove koji su proteklih meseci izražavali interes za dolazak u Crnu Goru, juče obavestili o novim merama, kao i činjenici da je u toj marini u skladu sa zahtevima NKT-a i protokolom koji je donelo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, već određen i adekvatno opremljen poseban deo za karantinski boravak jahti u kome će one za to vreme dobijati sve neophodne usluge na bezbedan način.

Iz menadžmenta Porto Montenegra klijente, posebno one sa velikim mega i super jahtama, obavestili su da je moguće i da u Crnoj Gori obavljaju smenu posada na svojim brodovima, pri čemu nova posada koja dolazi da preuzme brod mora proći 14 dnevni karantin pre nego što se ukrca na jahtu. Za te svrhe Porto Montenegro je stavio na raspolaganje hotel Regent, pa stranci koji dolaze da preuzmu dužnosti na nekoj od jahti u toj marini, dvonedeljni karantin mogu provesti u izuzetno luksuznim uslovima tog hotela sa pet zvezdica.