Crna Gora: DPS neće učestvovati u radu parlamenta

Crna Gora: DPS neće učestvovati u radu parlamenta

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) neće učestvovati na plenarnim sednicama crnogorskog parlamenta, radnim telima i radu Odbora za reformu izbornog zakonodavstva. Lider poslaničkog kluba DP u parlamentu Danijel Živković rekao je da je odluka reakcija na bahato i bezobzirno ponašanje vladajuće većine.

Živković je objasnio da se DPS na bojkot odlučio zbog “bahatog i bezobzirnog ponašanja vladajuće većine, ne samo tokom tekuće sednice, već i svih prethodnih meseci”.

„Ponašajući se na ovaj način tokom prethodnih meseci, vladajuća većina pokazala je eklatantan primer kako i na koji način za kratko vreme srušiti Ustav, urušiti ono što je institucionalna supstanca Crne Gore i zemlju isključiti sa evropskog puta“, rekao je Živković na konferenciji za novinare.

Istakao je da su se predstavnici vladajuće većine prevarili ako su mislili da će DPS kao opozicija biti ukras u Skupštini da dati legitimitet za urušavanje ustavnog kapaciteta i evropskog puta Crne Gore.

„Nastavićemo da dolazimo u Skupštinu i obavljamo deo svojih radnih zadataka, ali u narednih nekoliko dana nećemo učestvovati u radu plenarne sednice ili radu radnih tela“, rekao je Živković.

Podsetio je da je opozicija rekla da su spremni da otvore dijalog u vezi sa izborom vodećih ljudi u pravosuđu, ali da je ponuda odbijena.

Živković je rekao da vladajuća većina deluje suprotno osnovnim principima Evropske unije (EU) da bi kroz dijalog i konsenzus, koja su veoma važna za vladavinu zakona, došla do kvalitetnih rešenja.

Prema njegovim rečima, bahato i bezobzirno ponašanje vladajuće većine neće proći nezapaženo i imaće adekvatan politički odgovor.

“Nećemo učestvovati u tome, da gledamo kako se institucije urušavaju. Nema straha među zvaničnicima DPS-a, naš rad je bio predmet posmatranja svih državnih organa”, rekao je Živković.

Rekao je da će politički odgovor DPS-a biti vrlo jasan i precizan.

“Imamo strategiju za svaki pokušaj vladajuće većine da sruši Ustav Crne Gore”, rekao je Živković.

On je rekao da je DPS odlučio da bojkotuje ne samo zbog zakona o tužilaštvu, već da je to “kap koja je prelila čašu”.