Crna Gora: DPS u Nikšiću napravila izuzetan rezultat, tvrdi Đukanović

Crna Gora: DPS u Nikšiću napravila izuzetan rezultat, tvrdi Đukanović

Snaga Demokratske partije socijalista je veoma respektabilna i ta snaga upravo onemogućava nacionalizam i šovinizam, koji je digao glavu opet na Zapadnom Balkanu da ostvari svoj naum u Crnoj Gori. Ostaje naš zadatak da dalje radimo na širenju svog koalicionog kapaciteta, rekao je predsednik Crne Gore, Milo Đukanović u intervjuu za Novu BiH.

“Mislim da je dobra okolnost da je u Crnoj Gori sazrelo vreme za promenu platforme za buduće delovanje. Do danas smo uglavnom delovali na platformi koja je bila suverenistička, procrnogorska i koja je bila demarkaciona linija u odnosu na drugu platformu koja je bila anticrnogorska.

Sada je trenutak da jasnije definišemo proevorpsku plaformu i siguran sam da će se uz DPS naći i neke partije, uključujući i one koje danas čine vladajuću koaliciju, koje bi mogle prihvatiti i koje suštinski već prihvataju Crnu Goru kao građansku državu, multietničko društvo i buduću članicu EU“, istakao je predsednik države.

Demokratska partija socijalista, kako kaže lider ove stranke i predsednik Crne Gore, na izborima u Nikšiću napravila je izuzetan rezultat. Đukanović podseća da su ovi izbori usledili nekoliko meseci nakon parlamentarnih izbora, koji su se u Crnoj Gori održali 30. avgusta i nakon kojih je Demokratska partija socijalista nakon 30 godina kontinuirane vladavine otišla u opoziciju.

“Većina političkih analitičara i u Crnoj Gori i regionu su pretpostavili da će to biti početak kraja DPS-a, sledeći nešto što je iskustvo svih partija, koje dugo i kontinuirano vrše vlast.

To se u ovom slučaju nije dogodilo, Demokratska partija socijalista je popravila rezultat, u odnosu na rezultat sa parlamentarnih izbora i time najavila svoju stabilnu ulogu na crnogorskoj političkoj sceni i svoju vodeću ulogu u zastupanju evropske budućnosti Crne Gore i, verujem, skori povratak u državnu vlast u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

Đukanović smatra da iz partijskog ugla nema razloga za nezadovoljstvo.

“Kada gledamo to iz državnog ugla, treba primetiti da je, na neki način logično, da svega nekoliko meseci nakon pobede danas vladajuće koalicije koju su čekali 30 godina još uvijek je na sceni euforija pobednika. Mali broj birača je bio u stanju da racionalno razluči kvalitet vršenja vlasti u prethodnih nekoliko meseci, ali mislim da će i to uslediti u narednim mesecima. Drugo što želim da skrenem pažnju jeste da je u strukturi podrške koju je dobila državna vladajuća koalicija, došlo do promene.

Jedan ekstremni nacionalizam je doživio ozbiljan poraz. Taj nacionalizam, kojeg oličava Demokratski front u Crnoj Gori, na ovim izborima imao je brutalnu podršku državne vlasti Srbije i svih prorežimskih, ili manje više svih, medija iz Beograda, pa uprkos tome izgubio je tačno jednu trećinu podrške u samo ovih šest meseci”, naglašava Đukanović.

Crna Gora, prema njegovim riječima, ima tu specifičnost, unutrašnju podeljenost koja se, nažalost, reflektuje i na pitanju državnog statusa.

“I na referendumu o nezavisnosti i na svim dosadašnjim izborima do 30. avgusta 2020. godine, ta suverenistička i proevropska većina imala je vrlo stabilnu prednost u odnosu na predstavnike druge, u suštini, antievropske politike u Crnoj Gori.

Mislim da je splet raznih okolnosti doveo do toga da na parlamentarnim izborima dođe do blage promene u odnosu snaga na političkoj sceni. Uveren sam da to neće dovesti do ugrožavanja nezavisnosti suvereniteta Crne Gore, a samim tim da to nipošto neće ugroziti ni dalji put evropskog razvoja naše zemlje”, rekao je on.

Ne iznenađuje ga ni retorika političkih konkurenata.

“Oni 30 godina u meni vide problem za svoje neuspehe i danas vide, u meni i u stranci koju predvodim, poslednju barijeru za ostvarivanje svog nauma – da Crna Gora opet bude plen velike Srbije. Zato oni i ne govore o drugome, nego nekako da vide leđa Milu Đukanoviću. Prevarili su se. Izbori u Nikšiću su to pokazali. Mislim da bi 99,9% evropskih, demokratskih partija bilo presrećno i ne bi verovalo da su ostvarili na nekim izborima 40 ili 41%”, ocenio je Đukanović.