Crna Gora “država bez korone”

Crna Gora “država bez korone”

U Crnoj Gori nema više pacijenata zaraženih novim koronavirusom – saopšteno je u nedelju iz crnogorskog Instituta za javno zdravstvo. Prema navodima medija, namera vlade je da sledeće nedelje proglasi kraj epidemije COVID-19 u državi.

“Od jučerašnjeg preseka stanja, laboratorije Zavoda za javno zdravstvo dovršavale su analizu 140 uzoraka, među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije COVID-19. Takođe, u ovom trenutku u Crnoj Gori nema aktivnih slučajeva infekcije novim koronavirusom”, navodeu Institutu.

Od početka epidemije u Crnoj Gori ukupan broj zaraženih je 324, dok se 315 osoba oporavilo.

Tako se Crna Gora službeno proglasila “zemljom sa nula slučajeva koronavirusa”.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je da je Crna Gora poslednja evropska zemlja koja je registrovala “prvi slučaj” COVID-19 i prva koja je iskorenila virus. Zahvalio je svim zdravstvenim radnicima i građanima Crne Gore, ističući da je ovo zajednički uspeh.

“U narednim danima, odgovorno ponašanje i zajednička zdravstvena zaštita naš su adut da nastavimo da budemo ponosni nositelji titule države bez korone koja je pokazala da se zna suočiti i boriti protiv opasnog neprijatelja, koji je pobedio celu planetu. Sistem ostaje snažno posvećen svom primarnom cilju očuvanja zdravlja i života građana“, rekao je Hrapović.

Ministar je naglasio da će sve aktivnosti Ministarstva i zdravstvenog sistema u narednom periodu biti fokusirane na praćenje, razvoj i spremnost za reagovanje u skladu sa epidemiološkim pokazateljima.

Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Miranović kaže da je ovo veliki uspeh Crne Gore.

„Ovaj uspeh dodaje vrednost crnogorskom zdravstvenom sistemu i svim institucijama sistema koje su stavljene u funkciju zaštite zdravlja ljudi. Zdravstveni sistem stvorio je uslove za oživljavanje turizma. Tražimo kodeks ponašanja za turiste koji će biti dovoljno fleksibilan da turisti mogu osetiti čari odmora“, kaže Miranović.

Takođe upozorava da je odredište “bez korone” samo privremena titula.

„Sa novim slučajevima, taj karakter se menja. Stoga i dalje moramo biti pažljivi i disciplinovani. Nošenje maske u zatvorenom prostoru i fizičko distanciranje najveća su žrtva“, kaže Miranović.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović ističe da je to sjajna vest koja potvrđuje posvećenost građana zaštiti zdravlja.

„Verujem da ovo podstiče dalje zajedništvo. Pokažimo sada ozbiljnost na nivou kvaliteta naše destinacije“, kaže Davidović.

Dok je Sutomore ovog vikenda otvorilo plažu za turiste poštujući sve mere zaštite, epidemiolozi su upozorili da je virus još uvek u regionu i da opasnost još uvek postoji./ibna