Crna Gora: Država je na raskršću, kaže Pažin

Crna Gora: Država je na raskršću, kaže Pažin

Crna Gora je na raskršću i mora da bira da li će koračati putem evropske budućnosti, ili će se vratiti na stranputice balkanskih bespuća, kazao je član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Zoran Pažin.

DPS je, kako je saopšteno, na Cetinju u sredu uveče organizovao javnu diskusiju sa temom “Državni identitet Crne Gore”.

Pažin je rekao da je DPS pokazao da ima i sposobnosti, spremnosti i snage da brani i odbrani građansko društvo u Crnoj Gori.

„Crna Gora stoji na jednom raskršću i mora da bira da li će snažno koračati putem evropske budućnosti, rame uz rame uz razvijene evropske nacije ili će se vratiti na stranputice balkanskih bespuća“, kazao je Pažin.

On je rekao da su u Crnoj Gori najvažnije i najstarije one vrednosti koje ne dele građane po veri i naciji, nego koje spajaju građane kroz vrednosti antifašizma, slobode, jednakosti, pravde i uzajamne solidarnosti.

“Ne želimo da se naša deca ni za 30 godina niti ikada nacionalno prebrojavaju na taj način kao što nam nudi politička alternativa”, naglasio je Pažin.

Govoreći o programskim opredelenjima DPS-a, Pažin je rekao da je Crnoj Gori za unapređenje državnog identiteta potrebno dalje jačanje tri stuba, znanja, institucija i kulture.

On je konstatovao da je znanje resurs na koji moraju svi da računju i naglasio da će Crna Gora biti snažna koliko budu snažne njene institucije.

Prema njegovim rečima, danas se javnosti podmeće perfidna teza da kulturna dobra Crne Gore nisu crnogorska, nego da pripadaju nekome drugom.

“Ukoliko Crna Gora nema svoju kulturnu baštinu i ona pripada nekome drugome, onda nema ni državne samobitnosti Crne Gore. Ako toga nema, zna se što je sledeće – nestajanje i crnogorske državnosti. To ne smemo dozvoliti i tome se treba suprotstaviti demokratski”, zaključio je Pažin.