Crna Gora: Đukanović, Abazović i Radulović sinoć razgovarali su o opozivu ambasadora

Crna Gora: Đukanović, Abazović i Radulović sinoć razgovarali su o opozivu ambasadora

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović i potpredsednik vlade Dritan Abazović postigli su u utorak uveče dogovor o prevazilaženju problema opoziva određenog broja ambasadora, koji se prvenstveno odnosi na javna obrazloženja vladinog predloga.

U zajedničkoj izjavi za štampu objavljenoj nakon sastanka, rečeno je da su učesnici “razgovarali o pitanjima vođenja spoljne politike, s obzirom na nadležnosti predsednika Crne Gore i Ministarstva spoljnih poslova”.

U saopštenju se navodi da je konstatovano da je kontinuirana i otvorena komunikacija preduslov za uspešnu kohabitaciju koja ima za cilj očuvanje funkcionalnosti sistema države Crne Gore, njen ugled i prestižni položaj u međunarodnim odnosima, kao i dobre rezultate koje Crna Gora ima postignutom na polju spoljne politike i na njenom evropskom i evroatlantskom spoljnopolitičkom putu. Prioritet na tom putu je odbrana dostojanstva politike, institucija i građana Crne Gore.

“Na sastanku su prepoznate jasno definisane nadležnosti predsednika i Vlade u procesu izbora diplomatskih predstavnika Crne Gore, kao i pravo Vlade da ima diplomatske predstavnike kao autentičan izraz svoje spoljne politike. U ovom kontekstu , postignut je dogovor da se prevaziđe problem opoziva određenog broja ambasadora, koji se prvenstveno odnosio na javna obrazloženja vladinog predloga. Dogovoreno je da se u daljem procesu nastavi ranija pozitivna praksa spoljnopolitičkih konsultacija na nivou predsednika, predsednika parlamenta, premijera i ministra spoljnih poslova. To će obezbediti efikasan dijalog i odabir ljudskih resursa, čime će se osigurati nastavak stabilnog spoljnopolitičkog kursa Crne Gore“, naglašava se u saopštenju za štampu.

Razlog ovog sastanka bilo je Đukanovićevo odbijanje da potpiše dokument o opozivu nekoliko ambasadora Crne Gore, na striktan zahtev novoosnovane vlade. Vlada je ranije predložila opoziv Darka Pajovića, ambasadora Crne Gore u Kini, Miodraga Vlahovića sa mesta ambasadora Crne Gore pri Svetoj stolici i Suverenom malteškom redu, Obrada-Miše Stanišića sa mesta ambasadora u Bosni i Hercegovini, Sanje Vlahović, ambasadorke u Italiji, Republici San Marino i Republici Malti, Vere Kuliš, ambasadorke u Njemačkoj, Tarzana Miloševića, ambasadora u Srbiji i Dušanke Jeknić ambasadorke Crne Gore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.