Crna Gora: Đukanović će potpisati ponovo izglasane zakone

Crna Gora: Đukanović će potpisati ponovo izglasane zakone

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da će potpisati set zakona koje je Skupština ponovo usvojila u sredu, navodeći da je to njegova ustavna obaveza.

To će, kako kaže, stvoriti uslove za nastavak procesa koji će logično dovesti do Ustavnog suda, jedine institucije koja ima moć da arbitrira da li je sadržaj ovih zakona u skladu sa Ustavom.

Đukanović je u intervjuu za agenciju MINA izjavio i da neće potpisivati predloge za opoziv sedam ambasadora, jer bi to, kako je naglasio, značilo njegovo učešće u blaćenju ovih ljudi. Dodao je da odluku o opozivu donosi predsednik, u skladu sa članom 95 Ustava.

Predsednik Crne Gore kaže da savršeno razume da su novoj parlamentarnoj većini potrebne promene na polju spoljne politike i to nije izuzetak od ponašanja vlasti u drugim zemljama.

Đukanović je izjavio da je na sastanku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, predsednikom parlamenta Aleksa Bečićem i potpredsednikom vlade Dritanom Abazovićem objasnio kako vidi put do uspešne kohabitacije te da je bio na čelu politike i pokreta koji su stvorili državu.

„Stoga ne želim da budem smetnja za ovu zemlju i njene funkcionalnosti. Potrudiću se da nova parlamentarna opozicija, kao i do sada, bude državnički i nacionalno odgovoran i konstruktivan element u državnoj politici“, rekao je Đukanović i dodao da će kohabitacija biti još jedno novo uspešno demokratsko iskustvo Crne Gore koje će je napraviti još zrelijom.

Što se tiče njegovog odbijanja da potpiše smenu načelnika Generalštaba, rekao je da niko nije imenovan niti smenjen sa te funkcije van sednice Saveta odbrane i bezbednosti. Moraju naći vremena za razgovor o ovoj važnoj stvari, kaže on.

Ocenio je da parlament mora tražiti načine da postigne najmanje tri petine većine koja će obezbediti izbor ljudi na rukovodećim mestima u pravosuđu ako Crna Gora želi da i dalje čuva imidž funkcionalne države. Đukanović je dodao da ovu Vladu koja bi trebalo da ima podršku 41 člana, najviše kritikuje vladajuća većina, tj. 27 poslanika.

“Demokratski front (DF) je taj koji, otvoreno, a čak bih rekao i ponosno, deluje u ime interesa druge države, one koja otvoreno želi da poništi crnogorski identitet”, precizirao je Đukanović.

To ne ide ruku pod ruku sa sporazumom koji je vladajuća većina potpisala dan nakon izbora, rekao je on najavljujući da će poštovati strateški državno-politički kurs koji bi Crnu Goru trebalo da vodi ka Evropskoj uniji (EU), istovremeno preuzimajući obaveze članstva u NATO-u.