Crna Gora: Đukanović čestitao grčki nacionalni praznik

Crna Gora: Đukanović čestitao grčki nacionalni praznik

Crnogorski predsednik Milo Đukanović čestitao je predsednici Grčke Katerini Sakellaropoulou Dan nezavisnosti, 25. mart, kao i 200 godina od grčkog ustanka i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Grčke i Crne Gore.

„Povodom 25. marta – Dana nezavisnosti Grčke, čiji veliki jubilej 200 godina grčke slobode slavite, u ime građana Crne Gore i u svoje ime, upućujem najsrdačnije čestitke i najbolje želje za dalji napredak Vaše zemlje i blagostanje prijateljskog grčkog naroda“, naveo je Đukanović u video poruci.

On je kazao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv Katerine Sakellaropoulou.

„Čini mi izuzetnu čast da ovim jedinstvenim povodom zajedno sa Vama i prijateljima Grčke širom sveta pošaljem poruku mira, prijateljstva i saradnje“, rekao je Đukanović.

On je kazao da Crna Gora i Grčka njeguju tradicionalno prijateljske odnose.

„Ove godine naše zemlje obilježavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, u sećanje na dan kada je Grčka, među prvim zemljama, akreditovala svog diplomatskog agenta Aleksandrosa Logotetisa na prestono Cetinje. Bilo je to 4. januara 1881“, naveo je Đukanović.

On je kazao da veruje da je današnji dan prilika za prisećanje na važne događaje i ličnosti iz zajedničke istorije.

„Jedan od najznamenitijih je svakako vrsni ratnik, grčki nacionalni junak i vojskovođa Vaso Brajović, u Vašoj zemlji poznat kao Vaso Crnogorac, jedan od učesnika rata za oslobođenje Grčke, a danas večni simbol neraskidivog crnogorsko-grčkog prijateljstva“, rekao je Đukanović.

On je kazao da su Brajovićeva hrabrost, vojničke i ljudske vrline, i posvećenost slobodarstvu i danas simboli najviših vrednosti i večne želje crnogorskog i grčkog naroda da čuvaju i brane slobodu i nezavisnost.

„I kasnije u turobnoj istoriji Balkana i Evrope, naše zemlje su delile mnoge zajedničke misije, poput one na Kritu 1897. kada je odlukom Velikih sila mirovna uloga poverena Crnoj Gori, a jedan od sinova Vasa Crnogorca upravo predvodio grčke trupe“, naveo je Đukanović.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i ambasador Grčke u Crnoj Gori Panayotis Partsos položili su danas venac na spomenik grčkom nacionalnom junaku i vojskovođi Vasu Brajoviću.