Crna Gora: Đukanović i Kurti razgovarali telefonom

Crna Gora: Đukanović i Kurti razgovarali telefonom

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović telefonom je razgovarao sa premijerom Republike Kosovo u tehničkom mandatu Albinom Kurtijem.

Kako je saopšteno iz Đukanovićeog kabineta, on je zahvalio premijeru Kurtiju na inicijativi za razgovor, u kontekstu prijateljskih dobrosusedskih odnosa dve države i nastavka intenzivnih političkih kontakata, i upoznao  ga o uspešnom završetku  prve faze borbe Crne Gore  sa koronavirusom, iskazujući uverenje da će i Kosovo u skladu sa dosadašnjim postupanjima u primeni mera uskoro imati još povoljniju epidemiološku situaciju. Najvažnija preokupacija državne politike sada je ekonomski oporavak i pokretanje privrede, kazao je Đukanović, i naglasio spremnost za tesnu saradnju sa Kosovom sa ciljem da se u što većoj meri smanje očekivani ekonomski gubici u tekućoj godini.

Premijer Kurti je, uz zahvalnost na prilici za razgovor sa predsednikom Đukanovićem, ukazao na značaj komunikacije u važnom trenutku za obe zemlje, naročito dinamiziranja ekonomije nakon krize uzrokovane pandemijom.

Obostrano je ocenjeno da je u ovom trenutku važno da se pored zdravlja ljudi i očuvanja ekonomije, očuva i demokratski kurs  kao osnova razvoja svakog društva koje ima evropske ciljeve, posebno izgradnja institucija, vladavina prava, ljudska prava i medijske slobode.

“Predsednik Đukanović je istakao da Crna Gora pažljivo prati sve što se dešava na Kosovu i regionu u celini, i u tom smislu izrazio nadu da će se ubrzo stvoriti uslovi za nastavak i intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine. Želimo dobro našim narodima i državama, ali to dobro ne može doći ako ne mislimo dobro i susedima, naglasio je on. Na toj liniji pozdravio je odluku Vlade Kosova o ukidanju taksi kao ohrabrujući korak ka obnovi poverenja i iskazao nadu u skoro nalaženje kvalitetnog i dugoročno održivog rešenja koje će biti prilog regionalnoj stabilnosti i prosperitetu ka zajedničkom cilju – integraciji u EU,” navodi se u saopštenju za javnost.

Premijer Kurti je potvrdio posvećenost principijelnom i dobro pripremljenom nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ističući da problemi postoje, ali da se radom i saradnjom u budućnosti može ići napred.

Zajednički je ocenjeno da je dijalog zasnovan na vrednostima multietničničke demokratije ključan i da bi njegov uspeh bio prelomna tačka za povratak poverenja i stabilnost regiona.