Crna Gora: Đukanović potvrdio sedam od 18 novih ambasadora

Crna Gora: Đukanović potvrdio sedam od 18 novih ambasadora

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović dao je saglasnost za imenovanje sedam diplomata od 18 kandidata, o čijim je imenima razgovarao sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova, saopšteno je iz kabineta predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Đukanovićeva savetnica za spoljnu politiku, Tamara Brajović, rekla je da su razgovori sa potpredsednikom vlade Dritanom Abazovićem i ministrom spoljnih poslova Đorđem Radulovićem o kandidatima za nove ambasadore Crne Gore počeli 28. aprila.

„Od 18 kandidata, predsednik je dao saglasnost za sedam diplomata, za koje se postupak može nesmetano nastaviti, počev od formalnog usvajanja predloga MIP od strane Vlade Crne Gore“, rekla je Brajović.

Objasnila je da su od preostalih 11 neki dobili negativno mišljenje, dok je za neke od njih dogovoreno održavanje dodatnih konsultacija.

Brajović je rekla da je u međuvremenu, 24. maja, Vlada nominovala još jedno ime.

Ona je rekla da Đukanović neće javno govoriti o pojedinim kandidatima, jer je to dobra praksa u diplomatiji, a posebno ne o onima za koje je postignut dogovor i za koje će se od države prijema tražiti sporazum u skladu sa uobičajenim internim postupkom.

„Ako vlada odluči da zatraži saglasnost zemlje domaćina za kandidata koji u konsultativnom procesu nije dogovoren sa predsednikom, jasno je da bi ovo bila neozbiljna igra sa ugledom i poverenjem Crne Gore u odnosima sa potencijalnim zemljama domaćinima ili organizacijama“, rekla je Brajović.

Dodala je da je Đukanović otvoren za saradnju kako bi se daljim konsultacijama postigao konsenzus, što je u najboljem interesu Crne Gore i suština je kohabitacije.