Crna Gora: Đukanović negira nezakonitosti u radu Victoria Trust

Crna Gora: Đukanović negira nezakonitosti u radu Victoria Trust

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović negirao je navode Pandora Papers da su on i njegov sin Blažo nezakonito sticali finansijsku korist preko trastova i kompanija na ofshore destinacijama.

Prema navodima Pandora Papers, do sada najveće novinarske istraživačke priče na kojoj je radilo stotine novinara u velikom broju zemalja, Milo i Blažo Đukanović imali su nekoliko kompanija a da se nisu pojavljivali kao stvarni vlasnici, i preko kojih su nezakonito sticali velika finansijska sredstva. Ova saznanja novinarima su saopštili predstavnici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović Marković i Dejan Milovac. MANS je učestvovao u istraživanju koje je pokazalo da političari, svetski lideri i druge javne ličnosti imaju tajne kompanije na ofshore destinacijama ili tzv. “poreskim rajevima” te na taj način izbegavaju plaćanje poreza u svojim državama.

Odmah nakon objavljivanja podataka, predsednik i potpredsednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, objavili su postove na društvenim mrežama u kojima pozdravljaju otkrivanje nezakonitosti porodice Đukanović.

Krivokapić je zatražio da se ovim slučajem pozabavi Tužilaštvo a Abazović je otišao i korak dalje i zatražio da Milo Đukanović “odstupi sa funkcije ukoliko mu je stalo do ugleda države”.

Đukanović, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, nije negirao da je osnovao Victoria Trust, ali kaže da je to urađeno u vreme kada nije bio na političkim funkcijama u Crnoj Gori. Tvrdi da je to bilo 2012. godine i da sam Trust nije nikada imao ni jednu jedinu transakciju. Nakon što je ponovo stupio na političku finkciju, prepisao je vlasništvo nad Victoria Trust na svog sina Blažu.

U reagovanju se navodi da je celi slučaj pod nazivom “Pandora papiri”, bar što se njega tiče,  samo još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsednika Crne Gore i članova njegove porodice.

„To najbolje potvrđuje i činjenica da vlasnica te NVO, Vanja Ćalović Marković, inače članica Vladinog radnog tela, nije znala šta da odgovori gostujući u dnevniku Javnog servisa na jednostavno pitanje da li je tu urađeno nešto nezakonito“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da je Kabinet predsednika nedavno dobio pitanja Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, na koja je Đukanović “dao detaljne odgovore koji do kraja demantuju neistine koje je plasirao MANS”.