Crna Gora: Đukanović se sastao sa ambasadorima V4 u Crnoj Gori

Crna Gora: Đukanović se sastao sa ambasadorima V4 u Crnoj Gori

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović bio je gost na radnom ručku sa ambasadorima Višegradske grupe (V4), čiji je domaćin bio ambasador Republike Poljske u Crnoj Gori Artur Dmohovski, zemlje koja trenutno predsedava V4.

Uz odsustvo predstavnika ambasade Republike Mađarske iz zdravstvenih razloga, na radnom ručku bili su Karel Urban, ambasador Češke Republike i Boris Gandel, ambasador Republike Slovačke.

“Ambasador Dmohovski je uz dobrodošlicu Đukanoviću posebno iskazao zadovoljstvo što je susret upriličen dan nakon 30. godišnjice potpisivanja Višegradske deklaracije, kojom je stvoren široki politički okvir saradnje ovih zemalja koje danas osim prijateljske i dobrosusedske saradnje povezuje i svest o zajedničkim vrednostima, i volja za postizanje zajedničkih ciljeva u međunarodnoj politici,” navodi se u saopštenju Kabineta predsednika Crne Gore.

“Višegradska grupa, kao jedan od simbola ujedinjene Evrope i efikasnog modela regionalne saradnje, može biti i model za budućnost Zapadnog Balkana. Pod motom snažna četvorka u snažnoj Evropi, Višegradska grupa podržava integraciju Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture,” naglasio je Dmohovski uz ocenu da je članstvo Crne Gore u NATO, posebno postignuće. On je pohvalio i postignuća Crne Gore u pregovorima sa EU, kao lidera u tom procesu i iskazao nadu da će Crna Gora zadržati prozapadni i proevropski politički kurs koji vodi ka članstvu i proširenju EU, što je, kako ocenjuje, put bez alternative čiji su zemlje V4 snažni zagovornici. Crna Gora će uvek imati saveznika na tom putu, poručio je ambasador u ime Višegradske grupe.

Predsednik Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom i zahvalio na inicijativi ambasadoru Poljske u ime zemalja Višegradske grupe, što ceni kao potvrdu interesovanja za ono što su prilike u Crnoj Gori i polja za saradnju sa zemljama višegradske četvorke. On je podsetio na vredna i tradicionalna prijateljstva koje Crna Gora ima sa zemljama četvorke i ponovio snažnu opredeljenost za strateški pravac ka Evropi i NATO. “Apsolutna i bezrezervna podrška vaših zemalja na putu usvajanja strateških vrednosti i iskustvo u okviru višegradske grupe, inspirativni su za sve nas,” poručio je Đukanović. Izrazio je zadovoljstvo saradnjom i onim što je izraz prijateljstva zemalja višegradske grupe prema Crnoj Gori, a što kao iskustvo može biti primer za celi Balkan. Đukanović je pozdravio snažan ekonomski rast ove četiri zemlje, koji je ojačao politički autoritet V4 u okviru EU, što je posebno značajno za Zapadni Balkan imajući u vidu da Poljska, Slovačka, Češka i Mađarska imaju izuzetnu spoznaju o ZB i više senzibiliteta kada je riječ o njegovim potrebama.

Na interesovanje ambasadora, predstavio je aktuelne političke prilike u Crnoj Gori u postizbornom periodu, uveren da će se Crna Gora prevazići krize i vratiti se evropskom sistemu vrednosti, jer, kako je istakao, “naš pogled nije provincijski u odnosu na Evropu, već želimo tržišnu ekonomiju, demokratiju, vladavinu prava, zbog čega i težimo da budemo dio Evropske unije”.

Razgovor je potvrdio visoko interesovanje za aktuelne crnogorske i regionalne teme, i podršku ambiciji Crne Gore i njenom putu ka EU, kao i integraciji Zapadnog Balkana,  koji  je i prioritet spoljne politike ovih zemalja.

Đukanović je uz ponovljenu zahvalnost za gostoprimstvo, i stalnu posvećenost Crnoj Gori i ZB, čestitao jubilej formiranja Višegradske grupe i uspehe zemalja članica.