Crna Gora: Đukanović se u Ohridu sastao sa Reekerom

Crna Gora: Đukanović se u Ohridu sastao sa Reekerom

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD-a Philipom Reekerom na Prespanskom forumu u Ohridu.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta izrazio je zadovoljstvo zbog sastanka sa predsednikom Đukanovićem i potvrdio da nova američka administracija takođe Crnu Goru smatra saveznikom, bliskim prijateljem i partnerom. Naglasio je da su ponosni na to koliko je zajednički urađeno i dokle je došla Crna Gora.

„Važnost jedinstva i zajedništva takođe je potvrđena na nedavnom samitu NATO-a“, podsetio je Riker, „što pokazuje da smo sada bliži i spremniji za izazove“. Naglasio je posvećenost SAD-a da nastavi da podržava integraciju i reforme na veoma komplikovanom evropskom putu, jer je veoma važno da se sve zemlje zapadnog Balkana integrišu i ujedine u EU, kao i u NATO. “Imate veoma važnu ulogu šefa države da podsetite svoje građane i ostatak sveta da je Crna Gora nezavisna država sa sopstvenom istorijom i imate značajnu ulogu u tome da se to ne zaboravi”, rekao je Reeker.

Predsednik Đukanović zahvalio je Reekeru na sastanku i na ponovljenim jasnim porukama podrške i partnerstva sa Crnom Gorom. Upoznao je Reekera sa trenutnom situacijom u Crnoj Gori i regionu od njihovog poslednjeg sastanka na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, promenom vlasti na parlamentarnim izborima, što je, posebno nakon dugog kontinuiteta jedne vlade, prilika za novu dinamiku demokratskog političkog razvoja. To je potvrđeno priznavanjem izbornih rezultata i nesmetanom tranzicijom vlasti, rekao je predsednik, uz ocenu da se sada mogu videti ostvareni obim i rezultati nove većine, kao i uticaj te politike na budućnost Crna Gora i stabilnost regiona, imajući u vidu i širi kontekst.

Pozdravljajući ulogu izaslanika Stejt departmenta na Balkanu i zajedničku akciju sa predstavnikom EU, on je ukazao na potrebu za snažnijim podsticajima EU i američkim prisustvom u regionu u cilju dalje integracije, potpune stabilizacije i borbe protiv uticaja treće strane, koji ogleda se u oživljavanju retrogradnih ideja iz 1990-ih. U tom kontekstu je naglasio da se aktiviraju ohrabrujuće uredbe američkog predsednika, što on razume kao konkretnu potvrdu povratka SAD-a na Zapadni Balkan. Naglasio je da je apsolutno siguran da postoji identičan stav i ponovio svoju čvrstu posvećenost odbrani evropskih i evroatlantskih vrednosti. Za nas je članstvo u NATO-u i put u EU jedini pravi izbor, koji nema alternativu, rekao je on.

Reeker je zahvalio Đukanoviću na stavovima koje visoko ceni tokom svih godina saradnje. Saglasio se sa ocenom da Sjedinjene Države slede politiku EU prema regionu, ali je takođe naglasio potrebu za daljim podsticanjem proširenja EU.

Bio je zadovoljan učešćem Đukanovića na Prespanskom forumu, što je značajna prilika za razgovore, i zaključio da Vašington pomno prati Crnu Goru, i dodao da će se dijalog uskoro nastaviti u Podgorici.