Crna Gora: Đukanović smatra da evropski put nema alternativu

Crna Gora: Đukanović smatra da evropski put nema alternativu

Crna Gora može dobro proći jedino ako nastavi evropskim putem, ocenio je predsednik države Milo Đukanović, dodajući da nije recept da se jednom uzavrelom nacionalizmu odgovori drugim.

On je na 2BS Forumu u Podgorici rekao da Crna Gora treba da zaceljuje podele i da su podeljena društva u startu hendikepirana. Đukanović smatra da je u Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu i dalje prisutan rastući potencijal koji se zalaže za evropsku buducnost.

“Nije recept za Crnu Goru da jednom uzavrelom nacionalizmu odgovori drugim nacionalizmom. Crna Gora može dobro proći jedino ako nastavi evropskim putem”, poručio je Đukanović.

On smatra da je vreme je za redefinisanje evropske platforme Crne Gore kao najvažnije za državnu politiku te dodao da je zadovoljan što je nova vlast najavila da će nastaviti sa istim spoljno-političkim ciljevima.

Prema njegovim rečima, Crna Gora danas prednjači ispred drugih zemalja aspiranata za članstvo u Evropsku uniju (EU).

“Crna Gora mora da nastavi da se ekonomski razvija i sa ozbiljnim reformama, da bi unapredila tempo daljeg pridruživanja”, rekao je Đukanović.

On je dodao da, bez obzira na promenu vlasti, to ostaju strateški prioriteti Crne Gore.

Đukanović je ocenio da je NATO nasušno potreban svetu, i da su tonovi koji su se čuli nakon američkih izbora ohrabrujući za sve građane Evrope i Balkana.

“Voleo bih da vidim da se Evropa brže konsoliduje. Ne prigovaram, ali imamo pet godina ozbijnog usporavanja tog procesa. Zapadnom Balkanu je potreban podstrek”, smatra Đukanović.

On je dodao da je nova Evropska komisija poslala odlične poruke i da su to bila vrlo značajna ohrabrenja.

“Nažalost, 2020. godina se ne završava u tom duhu. Izostale su međuvladine konferencije za Severnu Makedoniju i Albaniju, vizna liberalizacija za Kosovo”, naveo je Đukanović a prenosi MINA.

On je poručio da se nada da je EU shvatila da bez integracije Zapadnog Balkana nema stabilnosti Evrope.