Crna Gora: Đukanović Zakonom o slobodi veroispovesti igra na kartu nacionalističkih sukoba

Crna Gora: Đukanović Zakonom o slobodi veroispovesti igra na kartu nacionalističkih sukoba

Hrvatski novinar, teolog i izdavač Drago Pilsel smatra da je zakon o verskim slobodama u Crnoj Gori diskriminatorski i neustavan te da krši pojedinačna i kolektivna prava i da svojim odobrenjem predsednik Milo Đukanović igra kartu nacionalističkih sukoba.

Prema Pilselu, za Đukanovića je od vitalnog značaja da to učini kako bi mobilizovao svoju izbornu jedinicu, ojačao svoj položaj (ugrožen strahovitom korupcijom) i osigurao najbolji mogući položaj pred predstojeće parlamentarne izbore.

Pilsel ističe da Đukanović u stvari ne razume da Sveta Stolica ima jake veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a posebno sa Carigradskom patrijaršijom.

„Stoga ovaj čin manipulacije verskim osećanjima ima ogroman destabilizujući potencijal, posebno u etnički mešovitim sredinama, kao i u skoro svim balkanskim zemljama. Tako da verujem da ovo kao presedan, ako se primeni u drugim zemljama, preti da postane stalni izvor napetosti i sukoba, a preti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu“, naglasio je Pilsel.

„Zakon direktno krši imovinska prava predviđena Ustavom Crne Gore, kao i brojnim međunarodnim ugovorima i konvencijama koje je Crna Gora potpisala ili kojima je pristupila, uključujući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima (član 1, Protokol 1) i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom“, napominje Pilsel.

Zakon o verskim slobodama izazvao je tenzije između Srbije i Crne Gore, uz snažne proteste građana u zemlji koji pozivaju na njegovo ukidanje./ibna