Crna Gora: Đukanović želi da ojača veze sa Kinom

Crna Gora: Đukanović želi da ojača veze sa Kinom

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je u utorak da je “put kojim se Crna Gora kreće poznat” i da se ova zemlja korak po korak primiče potpunoj integraciji u Evropsku uniju, sa kojom deli zajedničke vrednosti.

Đukanović je učestvovao na Samitu Kina-zemlje Centralne i Istočne Evrope (17+1), koji je zbog pandemije koronavirusa održan pute video veze. U svom obraćanju je rekao da Crna Gora, kao otvorena i prijateljska zemlja, želi da kroz prilike koje pruža Mehanizam 17+1, učini saradnju sa NR Kinom praktičnijom i da dođe do konkretnih rezultata u oblastima od zajedničkog interesa.

Podsetio je da ove godine Crna Gora i Kina obeležavaju 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

“Prijateljstvo naše dve zemlje kontinuirano se unapređuje. Naša saradnja dodatno je ojačana u mnogim oblastima kroz Mehanizam 17+1, koji od nedavno uključuje i borbu protiv Covid-19 i drugih pandemijskih virusa”, rekao je Đukanović.

Crna Gora je, kaže njen predsednik, zahvalna Kini za donaciju medicinske pomoći u borbi protiv Covid-19.

“S druge strane, u okviru svojih mogućnosti, Crna Gora je donirala pomoć Kini u istu svrhu. Još jednom se pokazalo da je prijateljstvo Crne Gore i Kine, crnogorskog i kineskog naroda, najjače u najtežim trenucima. Uveren sam da ćemo nastaviti da stvaramo prilike od obostranog interesa i doprinosimo jačanju razumevanja i prijateljstva”, istakao je Đukanović.

Želja Crne Gore je, kako je rekao, “da ojačamo saradnju u ekonomiji, energetici, saobraćajnoj povezanosti i turizmu, poštujući pri tom principe održivog razvoja”.

“Iako smo najmanja od država učesnica Mehanizma, imamo izuzetno velike razvojne potencijale koje želimo da valorizujemo u saradnji sa kredibilnim kineskim partnerima. Zato će Crna Gora podržati predlog ‘Liste aktivnosti za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u 2021’. Pre nekoliko dana imao sam priliku da se obratim kineskim kompanijama zainteresovanim za saradnju sa Crnom Gorom. Pažljivo osluškujući i njihove interese, jasno je da postoji želja za nastavak saradnje na izgradnji auto-puta kroz Crnu Goru do luke Bar, kao i razvoja logističke i industrijske zone u njenom okruženju. Ovakav projekat dao bi snažan zamajac bržem ekonomskom oporavku u post-Covid periodu i bolje povezao Crnu Goru sa susednim i prekomorskim zemljama”, rekao je Đukanović.

Kroz jačanje saradnje sa kineskim institucijama i kompanijama, Crna Gora, kaže Đukanović, želi da poveća izvoz svojih proizvoda visokog kvaliteta na tržište Kine.

“Želimo da povećamo razmenu studenata, umetnika, naučnih i kulturnih radnika; da dinamiziramo turističku saradnju i da kroz 17+1 Koordinacioni mehanizam za životnu sredinu, stvorimo uslove za konkretnu implementaciju ekoloških i inovativnih rešenja baziranih na najsavremenijoj tehnologiji”, rekao je Đukanović.