Crna Gora: Dva koncepta za novu vladu

Crna Gora: Dva koncepta za novu vladu

Lideri Demokratskog fronta Crne Gore Andrija Mandić i Milan Knežević uputili su prošle sedmice pismo mandataru Zdravku Krivokapiću u kojem su ga obavestili da će Demokratski front predložiti imena kandidata za vladu nakon raspodele mandata na osnovu snaga poslaničkih klubova u Skupštini, piše Pobjeda.

Mandić i Knežević navode da je takav pristup jedini demokratski i ispravan.

Izvor  blizak vrhu DF-a potvrdio je da je pismo upućeno, između ostalog, i da se spreče masovne samo-kandidature određenih ličnosti po raznim medijima, ali i zbog dva koncepta formiranja vlade koji se trenutno potenciraju. Zbog toga nema značajnijih pomaka kada je u pitanju formiranje vlade ni skoro mesec nakon konstituisanja parlamenta.

„Imamo preko 50 kandidata za vladu, što je neozbiljno. Treba izbeći da dođe do varijante po kojoj bi za jednu funkciju bilo više kandidata iz različitih stranaka“, rekao je izvor Pobjede.

Stav DF-a podržavaju Socijalistička narodna partija i Demokrate, dok su za sada mandatar, GP URA i koncern Vijesti na stanovištu da se između nekoliko kandidata po principu ličnih kvalifikacija izabere najbolji tim.

„Nakon dogovora o raspodjeli resora po demokratskim i utvrđenim principima, shodno učešće naših koalicija, odnosno kluba poslanika u Skupštini, biće predloženi kandidati za funkcije koje pripadaju našoj koaliciji“, saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

Taj stav, međutim, doskora nije bio blizak mandataru Krivokapiću, ali i lideru koalicije „Crno na bijelo” Dritanu Abazoviću. Naime, prema saznanjima Pobjede, Krivokapić je zatražio da mu se dostave profesionalne biografije svih potencijalnih kandidata za vladu, a Abazović je takav stav javno podržao.