Crna Gora dve godine u NATO-u

Crna Gora dve godine u NATO-u

Crna Gora obeležava dve godine od kada je zemlja postala članica NATO-a, ali opozicija smatra da to nije bila dobra odluka.

Premijer Crne Gore Duško Marković izjavio je da su godine članstva u NATO-u potvrdile da je država ojačala svoju bezbednost, doprinela ukupnoj stabilnosti regiona i stvorila preduslove za razvoj i bolji život građana. Dodao je da Crna Gora može biti ponosna na činjenicu da je među najmoćnijim svetskim demokratijama.

„Po prvi put imamo šansu da očuvamo i promovišemo vrednosti koje prirodno negujemo, zajedno sa 28 saveznika Saveza. Bez stabilnosti ne može biti napretka i to zna svaki građanin Balkana. Građani Crne Gore bi trebali biti ponosni na ulogu NATO saveznika u globalnim izazovima koji su prisutni u svakom kutku planete. To je najbolji deo crnogorske tradicije – uvek smo tu gde nas trebaju partneri. Danas imamo saveznike spremne da nam pomognu u bilo kom trenutku”, rekao je Marković povodom obeležavanja dve godine članstva u NATO-u.

Premijer je dodao da je članstvo u NATO-u više od vojnog saveza, jer doprinosi povećanju stranih investicija i povećanju broja turista u Crnoj Gori.

“Članstvo u NATO-u je u direktnoj korelaciji sa pokazateljima i evidencijama investicija u turizmu. Vjerujem da čak i oni koji su se protivili članstvu Crne Gore u NATO sada vide da članstvo u NATO-u ide uz članstvo u EU. Sa društvenim napretkom i transformacijama koje se svakodnevno odvijaju, Crna Gora se tome sve više približava”, rekao je Marković.

Ali, opozicija nije oduševljena činjenicom da je Crna Gora članica Alijanse. Poslanik Demokratskog fronta, Jovan Vučurović, izjavio je medijima da je Crna Gora na silu ušla u NATO, suprotno volji većine građana.

Prema njegovim rečima, dve trećine građana se protivilo članstvu, a vlada nije smela da objavi referendum o ulasku u vojni savez koji je 1999. godine izvršio agresiju na Crnu Goru i Srbiju.

“Podsećamo da je ova agresija, ubijanje naših građana, rušenje države, provedeno uz snažnu podršku Mila Đukanovića i njegovih vlasti, što je nezabeležen slučaj izdaje. Dakle, lokalna agencija NATO-a, predvođena Milo Đukanović, je pridruživanjem završila posao za svoje šefove,“ rekao je Vučurović.

On je dodao da je Crna Gora danas kolonija NATO-a. Vučurović smatra da je ulazak u NATO bio “napad na istorijsku Crnu Goru, odricanje od saveznika i njena veza sa onima koji joj nikada nisu bili prijatelji”. On također smatra da je tragikomično govoriti o bezbednosti u Crnoj Gori.

“Tu divlja rat kriminalnih klanova bliskih režimu, a tužilaštvo i pravosuđe su partijske kancelarije DPS-a koje služe za borbu protiv DF-a”, rekao je Vučurović.