Crna Gora: Ekspertska vlada je eksperiment, kaže Husović

Crna Gora: Ekspertska vlada je eksperiment, kaže Husović

Bošnjačka stranka Crne Gore će, kao i do sada, biti jak oslonac Evropske narodne partije (EPP) u Crnoj Gori, jaka veza sa Briselom i važan činilac proevropskih snaga u Crnoj Gori, poručio je danas predsednik BS Rafet Husović, navodeći da je ekspertska Vlada, kakvu je planirao mandatar Zdravko Krivokapić, eksperiment te da očekuje da neće biti revanšizma prema manjinskim narodima.

On je učestvovao na online sastanku sa rukovodstvom EPP-a.

Husović je istakao zahvalnost EPP, koja je najbrojnija politička grupa u Evropskom parlamentu, a čiji je BS punopravan član. On se zahvalio na pomoći Bošnjačkoj stranci, a samim time i državi i njenim integracionim procesima.

“Bošnjačka stranka će, kao i do sada, biti jak oslonac EPP u Crnoj Gori, jaka veza sa Briselom i važan činilac proevropskih snaga u Crnoj Gori. Nama su zapadni put Crne Gore, evropska perspektiva i standardi jako važni, nezavisno da li smo u vlasti ili opoziciji”, kazao je u svom izlaganju Husović.

On je istakao da od nove zakonodavne vlasti u Crnoj Gori očekuje da nastavi putem evropskih integracija i da smatra da je članstvo u NATO neupitno. Husović je dodao da se država suočava i sa ekonomskom krizom, koja je praćena posledicama koronavirusa. Poručio je da očekuje da će nova vlast nastaviti da radi u pravcu vladavine prava, poštujući institucije pravne države. U tom smislu očekuje da će prava manjinskih naroda biti zaštićena.

Govoreći o poziciji Bošnjačke stranke, Husović je poručio da u odnosu na pojedine konstituente nove većine postoje ideološke i političke razlike.

“Bićemo spremni da pružimo podršku svim pozitivnim reformskim procesima. Već smo glasali za izbor predsednika Skupštine Crne Gore, a spremni smo i da podržimo izbor rukovodstva Skupštine i konstituisanje skupštinskih radnih tela”, rekao je Husović.

On je poručio da ima očekivanja da se manjinska prava neće smanjivati, već unapređivati – u zakonskoj materiji , u institucijama i u praksi.

“Bošnjačka stranka će pomoći i u obezbeđivanju potrebne većine za izbor nosilaca tužilačke i sudske vlasti, a takođe smo spremni da radimo na reformi izbornog zakonodavstva”, istakao je Husović.

Kada je reč o novoj Vladi, koja će biti ekspertska, Husović je poručio da se radi o eksperimentu.

“Očekujemo da neće biti revanšizma, i da će se posebno imati senzibiliteta prema kompetentnim i stručnim pripadnicima manjinskih naroda. Takođe, očekujemo da će se kapitalni državni projekti nastaviti i da će Vlada znati da se suoči sa posledicama Covida-19”, rekao je Husović.