Crna Gora: Ekstremi pripremaju radikalizaciju situacije na Cetinju

Crna Gora: Ekstremi pripremaju radikalizaciju situacije na Cetinju

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović rekao je u sredu novinarima da “ni novinarima, ni građanima ne može garantovati apsolutnu bezbednost na Cetinju, ali da će dati sve od sebe da 5. septembra sve protekne mirno”. On je dodao da u MUP-u imaju saznanja da postoje ekstremi sa obe strane koji planiraju radikalizaciju na Cetinju.

“Mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da obezbedimo sigurnost, ali u apsolutnom smislu 100% ne možemo da garantujemo”, kazao je Sekulović.

Na pitanje da li može da se zabrani ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju kazao je da svako ima svoja ovlašćenja.

“Nevažno je naše lično ubeđenje, obaveza je da se garantuje sloboda veroispovijesti”, kazao je Sekulović.

Sekulović je saopštio da je skup za 3. septembar prijavljen, a za 5. septembar nije, ali da očekuje da, ako se desi spontano okupljanje ono protekne mirno. On je dodao da se bezbedonosne procene rade  iz sata u sat. Generalno, kako je istakao, bezbednosna procena nije povoljna.

“Postavlja se pitanja da li je do te mere nepovolja da se zabrani ili ćemo uraditi drugo, da dozvolimo građanima da koriste svoje ustavno pravo”, kazao je ministar i poručio da će policija dati sve od sebe kako bi obezbedila građanima da iskažu svoje uverenje i dodao da i mediji i svi drugi akteri na društveno-političkoj sceni mogu da olakšaju ili otežaju.

“Crna Gora je stvorena na Cetinju, ne smemo da dozvolimo da ova sadašnja Crna Gora umre na Cetinju. Teba da se naučimo da živimo sa svojim različitostima da otvorimo demokratsku debatu”, rekao je Sekulović.

Istakao je da zabrane mogu da budu kratkoročno rešenje, ali da je to gušenje sloboda.

“Operativnim radom došli smo do saznanja da postoje ekstremi sa obe strane i da planiraju radikalizaciju situacije”, istakao je Sekulović.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je da su i 3. i 4. septembra u organizaciji Crnogorske pravoslavne crkve prijavljeni muzički skupovi.

Dodao je da za 5. nije prijavljen skup, ali da očekuje da ukoliko se ljudi i tog dana “spontano okupe” da “brane najveće vrednosti” onda očekuje da oni budu mirni. Brđanin je kazao da skup na Cetinju održan 22. avgusta niko nije prijavio i da je policija imala mogućnost da izda naređenje da se skup prekine, ali da su razmišljali o posledicama.