Crna Gora: EU donirala respiratore i zaštitnu opremu

Crna Gora: EU donirala respiratore i zaštitnu opremu

U Crnu Goru je dopremljen četvrti kontigent medicinske opreme, koji sadrži 86 respiratora i preko 235.000 komada lične zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema. Donacija je deo projekta Evropske unije za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19, ukupne vrednosti tri miliona evra, a koji sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori. Od početka projekta, od aprila do danas, isporučeno je ukupno 100 bolničkih respiratora, 10 savremenih rendgenskih uređaja i preko 400.000 komada lične zaštitne opreme, uključujući hirurške maske, rukavice, kape, zaštitna odela, kecelje, naočare, navlake za obuću, itd.

Povodom primopredaje opreme, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav istakao je da donacija stiže u pravi čas, kada se Crna Gora suočava sa drugim talasom epidemije. „Respiratori će značajno unaprediti kapacitete crnogorskog zdravstvenog sistema, kako bi se sačuvali životi najugroženijih pacijenata. Međutim, iskreno se nadam da neće nužno biti svi u upotrebi.“ Ambasador Orav podsetio je da je EU obezbedila 50 miliona evra kao dugoročnu podršku za zdravstvo, ekonomski oporavak, preduzetništvo i biznis, kao i druge sektore pogođene krizom. „Omogućili smo i dodatnih 60 miliona evra za kredite po izuzetno povoljnim uslovima, kako bismo podržali ekonomsku stabilnost zemlje. Takođe, planiramo i izgradnju dve nove klinike u okviru Kliničkog centra Crne Gore, za zarazne bolesti i dermatovenerologiju. Obim naše podrške Crnoj Gori, u periodima kada su sve države članice EU pogođene krizom koju izaziva pandemija, jasan je dokaz iskrenosti i snage našeg partnerstva. Crna Gora može da računa na podršku EU i njenih građana, i u dobrim i u teškim vremenima!“ zaključio je Orav.

Potpredsednik Vlade Crne Gore, Milutin Simović, je kazao da Crna Gora, kao i brojne države, i dalje odoleva izazovu epidemije Covid- 19. “Uverenje u konačni uspeh je utemeljen je na zajedničkoj odgovornosti i doprinosu svih – od nadležnih institucija do svakog pojedinca koji poštovanjem mera daje svoj doprinos. Naš optimizam ojačan je i snažnom podrškom, solidarnošću i partnerstvom sa našim saveznikom i prijateljem – Evropskom unijom, koja je donirala novih 86 respiratora i 235.000 komada zaštitne opreme.

Ovo je podrška ujedinjene, snažne i odlučne Evrope i svih njenih građana, koji Crnu Goru vide kao svog prijatelja i budućeg člana” istakao je potpredsednik Simović.

Miodrag Dragišić, pomoćnik stalne predstavnice UNDP u Crnoj Gori istakao je da koliko god da je pandemija uzdrmala celi svijet, istovremeno je pokazala koliko je bitan duh zajedništva i delovanje udruženim snagama kako bi se prevazišli izazovi i ublažili negativni efekti. „U prilog tome svedoči i ovaj današnji događaj. Ovo je četvrta isporuka medicinske opreme, ujedno i potvrda solidarnosti i čvrstog partnerstva između Delegacije Evropske unije, Vlade Crne Gore i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).“

Delegacija Evropske unije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori potpisali su početkom aprila ugovor u vrijednosti od tri miliona evra za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema.