Crna Gora: EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana

Crna Gora: EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana

Predsednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, sastao se danas u Vili Gorica sa ministrom za savezne i evropske poslove Savezne Pokrajine Severna Rajna – Vestfalija, Savezne Republike Nemačke, Štefanom Holthof – Fertnerom.

Premijer Krivokapić pozdravio je izvanredne bilateralne odnose koje karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima i nivoima. O tome najbolje svedoči i jučerašnji, drugi u ovoj godini, razgovor između premijera Crne Gore i nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je u ime Savezne Republike Njemačke još jednom iskazala punu podršku reformskom, evropskom putu Crne Gore.

Premijer Krivokapić ponovo je izrazio saučešće i solidarnost sa građanima SR Nemačke, naročito iz oblasti Rajna – Vestfalija, koja je najviše pogođena letošnjim, katastrofalnim poplavama. On je visokog gosta podsetio na odluku Vlade Crne Gore kojom je pokazala spremnost za punu i konkretnu prijateljsku podršku Nemačkoj i građanima ugroženih područja.

Premijer je naglasio da je Vlada u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima, te da je u Crnoj Gori sazrela snažna politička volja za beskompromisnu, institucionalnu borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i reformu vladavine prava uopšte.

“S obzirom da je prvi put u istoriji Crne Gore jedna vlast smenjena demokratskim, izbornim putem, možemo reći da se, u političkom smislu, Crna Gora oslobodila. Ali mi smo svesni da se nalazimo u demokratskoj tranziciji i da demokratija i pluralizam tek treba istinski da zažive u svim segmentima, glavama i porama našeg društva. Crna Gora mora da prodiše pravdom,  demokratijom i tolerancijom. Prethodnici su govorili o „suživotu“, naš cilj je korak dalje – prožimanje različitosti kroz istinski proces inkluzivnosti. Zato je moja želja i moja odluka bila da Vlada budeVlada stručnjaka, Vlada građanske orijentacije. To je bila istorijska potreba svih građana Crne Gore,” rekao je premijer Krivokapić.

Govoreći o poslednjim dešavanjima na Cetinju, a sa kojima je upoznata šira, evropska javnost, premijer je kazao da je to bio samo još jedan, nelegitimni i vaninstitucionalni pokušaj snaga opozicije da destabilizuje Crnu Goru i da uspori njen hod ka pravnoj državi, ka državi socijalne pravde i sigurnosti.

„Netolerantan pristup koji je nametnut od strane predstavnika bivše vlasti ima za cilj da se prelije na građane i postane poželjan model destruktivnog, anarhističkog ponašanja. Ali građani prepoznaju motive, ciljeve i ishode takvog ponašanja, i čvrsto verujem da će Crna Gora za nekoliko godina biti drugačija, istinski evropska država”, poručio je Krivokapić.

Premijer je istakao da političke i normativne reforme mora da prati i ekonomska reforma i preporod, te da Crna Gora očekuje od Nemačke, kao strateškog partnera, nova ulaganja i investicije, naročito u oblastima zelene ekonomije i čiste energije.

Ministar Holthof – Fertner rekao je da sasvim razume reformski momenat u kojem se nalazi Crna Gora, kao i sve probleme sa kojima se suočava ekspertska Vlada premijera Krivokapića.

“Put kojim ste krenuli jeste naporan i dug, ali je impresivno što idete njim. Bez pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ni EU nije potpuna,” poručio je Štefan Holthof Fertner.