Crna Gora: EU očekuje smirenost i uzdržanost

Crna Gora: EU očekuje smirenost i uzdržanost

Portparol Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je da, u trenutnom postizbornom kontekstu u Crnoj Gori, Evropska unija očekuje smirenost, uzdržanost, inkluzivni politički dijalog i poštovanje principa Unije.

Za Glas Amerike ocenila je da su velikom izlaznošću na izbore građani Crne Gore pokazali spremnost da sami odlučuju o svojoj budućnosti. Dodala je da su predstojeće konstituisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade isključiva odgovornost crnogorskih političkih aktera.

Na pitanje da li je Brisel zabrinut da bi strani akteri mogli da iskoriste trenutnu situaciju u Crnoj Gori kako bi podstakli nestabilnost, portparolka Evropske komisije rekla je da je „poslednjih godina Unija ojačala saradnju sa partnerima na zapadnom Balkanu na otpornosti, sajber-bezbednosti i strateškoj komunikaciji kako bi bolje ih pripremite za suočavanje sa bilo kakvim neprihvatljivim uticajem“.

Pisonero je rekla da EU očekuje konstituisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade “koja će nastaviti stabilan put Crne Gore ka Uniji”.

„Crna Gora je daleko napredovala u procesu pridruživanja Uniji i naredni meseci moraju se iskoristiti za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, gde je sledeći korak ispunjavanje obaveza iz poglavlja 23 i 24“, rekla je Pisonero.

Ona je dodala da se očekuje da će nova crnogorska vlada, kada bude formirana, odgovoriti na očekivanja građana u pogledu napretka u procesu pristupanja, kao i posledica pandemije koronavirusa.

„Evropska unija je u potpunosti posvećena daljoj podršci procesu pristupanja Crne Gore EU, kao i ekonomskom oporavku nakon krize COVID-19, uključujući kroz predstojeći ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan“, rekla je Ana Pisonero.