Crna Gora: EU pomaže zdravstvenom sektoru

Crna Gora: EU pomaže zdravstvenom sektoru

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa i glavna pregovaračica Zorka Kordić potpisale su danas Sporazum o finansijskoj podršci EU zdravstvenom sektoru u borbi protiv COVID-19. Ova bespovratna pomoć Unije, vredna 9,5 miliona evra, usmerena je na pružanje podrške zdravstvenom sektoru nakon završetka trenutne zdravstvene krize i na jačanje njegove otpornosti za suočavanje sa sličnim pretnjama u budućnosti. Ona obuhvata ulaganje u infrastrukturu, opremu i ljudske kapacitete crnogorskog zdravstvenog sistema za kontrolu bolesti i rešavanje pitanja zdravstvene bezbednosti.

Ambasadorka Popa je naglasila da će danas ugovorena podrška EU doneti dugoročne koristi crnogorskom zdravstvenom sistemu i kvalitetu zdravstvenih usluga koje se nude građanima.

„Ova će zdravstvena kriza – koliko god da je izazovna – proći, ali će ostati klinike i laboratorije. S pogledom na budućnost, želimo da nastavimo da unapređujemo ​​crnogorski zdravstveni sistem, približavajući ga evropskim standardima. To je ono što Crna Gora zaslužuje i što je suština procesa integracije: poboljšanje kvaliteta života građana“, kazala je ambasadorka EU.

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić, je poručila da je evropska perspektiva Crne Gore osnažena strukturiranom, ciljanom i vrednom podrškom zdravstvenom sistemu Crne Gore istakavši da je EU među prvima prepoznala potrebu da pomogne u ovom delu, ali i u dugoročnijem suočavanju sa ekonomskim i društvenim posledicama pandemije.

“Zajedno sa EU gradimo održiv zdravstveni sistem: od ukupno opredeljenih 15,5 miliona evra obuhvaćenih Finansijskim sporazumom za program IPA 2018 biće finansirano sedam aktivnosti čija realizacija će podići kvalitet usluga na evropski nivo i obezbediti zadovoljstvo naših građana zdravstvenim uslugama”, poručila je Kordić.

Ona je istakla da proces pristupanja EU ima transformativni karakter i služi reformama društva i unapređenju institucija, znanja i veština, dok se realizacijom ovakvih projekata, proces čini vidljivim i dugoročno korisnim za građane.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović naglasila je da je pandemija još jednom upozorila čovečanstvo da niko nije siguran, ako svi nismo sigurni.

„Ruka podrške i pomoći koju još jednom dobijamo od Evropske unije, dodatno govori u prilog koliko su jedinstvo i zajedništvo važni u rešavanju ovog globalnog problema. Pandemija je tu, ali će jednog dana proći i ostaće sve što nam je ovom prilikom dodeljeno kroz jednu veliku solidarnost i veliku podršku Evropske unije“, navela je Borovinić-Bojović.

Ovim sporazumom o finansiranju predviđena je nabavku PCR opreme sposobne za analizu velikog broja respiratornih uzoraka za detekciju COVID-19, što će povećati državne kapacitete za testiranje i detekciju koronavirusa.

Biće izgrađeni brojni objekti za smeštaj medicinskih struktura važnih za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti i za lečenje pacijenata. Za izgradnju Klinike za infektivne bolesti i dermato-venerologiju, Evropska unija je opredelila ukupno 8,5 miliona evra, uključujući četiri miliona evra iz ovog paketa i 4,5 miliona evra iz prethodno dodeljenih sredstava. Sredstva EU će se koristiti takođe i za izgradnju Centra za kontrolu i prevenciju infektivnih bolesti s Operativnim centrom za hitne slučajeve i prvom laboratorijom biološke bezbednosti 3. nivoa, dok će se obnoviti i opremiti nekoliko mikrobioloških laboratorija.

Paket podrške od 9,5 miliona evra dio je većeg programa EU, vrednog 53 miliona evra bespovratne finansijske pomoći koju EU pruža Crnoj Gori. Značajan deo programa podrške, odnosno 40,5 miliona evra, dodeljuje se kao direktna budžetska podrška za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije i podrška socijalnom i ekonomskom odgovoru državnih vlasti.