Crna Gora: EU prati situaciju u Crnoj Gori

Crna Gora: EU prati situaciju u Crnoj Gori

Svaka promena legislative iz oblasti koja se odnosi na državljanstvo u Crnoj Gori treba da bude sprovedena nakon širokih konsultacija i uz učešće svih relevantnih donosilaca odluka, kazao je portparol Evropske komisije Petar Stano.

On je, u odgovoru na pitanje Televizije Crne Gore, rekao da Evropska unija (EU) prati događaje u Crnoj Gori vrlo blisko i u tom kontekstu poziva sve strane na uzdržanost, da poštuju vladavinu prava i da se uključe u konstruktivan dijalog.

“U EU je na svakoj zemlji da utvrdi svoje uslove za sticanje ili gubljenje državljanstva, uz poštovanje prava Unije, i svaka promena legislative u tako važnoj oblasti treba da bude urađena na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne donosioce odluka i nakon širokih konsultacija o toj temi”, poručio je Stano.

On je, povodom nezadovoljstva i protesta u Crnoj Gori nakon odluke o državljanstvu, rekao da je sloboda okupljanja osnovno EU pravo, ali da treba da bude sprovedena bez negativnog uticaja na javno zdravlje.

Stano je kazao da prema svakom kršenju zakona domaće vlasti moraju da postupaju u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i imajući u vidu međunarodne standarde i obaveze Crne Gore.

U međuvremenu, u Crnoj Gori se nastavljaju politički sukobi pristalica i protivnika izmena Zakona o državljanstvu. Dva pripadnika Vojske Crne Gore su pretučena nakon jučerašnjeg incidenta na putu Nikšić – Podgorica. Grupa građana koji podržavaju Patriotsko komitski savez (PKS) juče je krenula prema Podgorici ali ih je policija zaustavila. Građani su blokirali put i napali automobil u kojem je bila kćerka premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića. Navodno, kada su vojnici napadnuti u blizini je bila patrola policije ali nisu reagovali na incident. Deo poslanika u Skupštini je najavio da će tražiti saslušanje ministra unutrašnjih poslova sergeja Sekulića u vezi sa ovim incidentom.

Od strane “komita” neugodnosti je u petak imao i potpredsednik Vlade Dritan Abazović tokom posete Plavu. Grupa nezadovoljnih građana ga je vređala vičući “Ovo nije Srbija!” i psujući mu “četničku majku”.