Crna Gora: Evropska komisija prognozira veliki ekonomski pad ove godine

Crna Gora: Evropska komisija prognozira veliki ekonomski pad ove godine

U novim jesenjim ekonomskim prognozama Evropska komisija (EK) predviđa pad crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini od 14,3 odsto.

EK je u prolećnim prognozama za ovu godinu predvidela pad od 5,9 odsto.

EK je saopštila da će BDP u narednoj godini rasti 6,8 odsto, što je više od 4,4 odsto koliko je prognozirala u prolećnom izveštaju.

Rast crnogorske ekonomije će 2022. godine, prema najnovijem izveštaju, iznositi 3,7 odsto.

“Posle relativno mekog prvog talasa infekcija Covid-19 u proleće usledio je mnogo veći i produženi drugi talas. Šok je imao široko rasprostranjene efekte po ekonomiju, deprimirajući usluge turizma i maloprodaje, kao i trgovine, investicionog zapošljavanja i javnih finansija”, navodi se u delu izveštaja EK, koji se odnosi na Crnu Goru.

Iz EK su naveli da je osnovni scenario postepeni oporavak naredne i 2022. godine, vođen planiranim ulaganjima u turizmu i energetskom sektoru, kao i javnim i privatnim građevinskim aktivnostima.

“Oživljavanje privatne potrošnje će biti podržano rastom zaposlenosti, jačim doznakama i rastom kredita”, smatraju u EK.

Stručnjaci ove organizacije smatraju da je pandemija Covid-19 i posledično uvođenje ograničenja putovanja devastiralo veliki crnogorski turistički sektor, uzrokujući jedan od najvećih padova BDP-a u Evropi.

“Nakon rasta od 2,7 odsto u prvom kvartalu, ekonomska aktivnost je preliminarno pala 20,2 odsto u drugom tromesečju, pogođena slabljenjem spoljne i domaće potražnje”, navodi se u izveštaju.

Iz EK su podsetili da putovanja i turizam čine više od 20 odsto BDP Crne Gore.

“U prvih osam meseci broj dolazaka turista smanjio se gotovo 80 odsto zbog ograničenja putovanja i zabrinutosti u vezi sa virusom. “Turistički šok” ima duboke efekte na domaću potrošnju i investicije”, rekli su iz EK.

Međutim, čak i ako se predviđa da će se putovanja nastaviti u naredne dve godine, prognozirano je da će to biti znatno ispod nivoa pre krize, jer se samopouzdanje putnika oporavlja postepeno. Ključni uslov za brzi oporavak ekonomije od naredne godine bi bio da epidemija ostane ograničena na predstojeću zimu i proleće.

“Na osnovu ove pretpostavke, crnogorska ekonomija mogla bi se oporaviti zahvaljujući podršci investicijama u građevini i oživljavanju privatne potrošnje, vođenom rastućom zaposlenošću, bankarskim pozajmicama i doznakama iz inostranstva”, precizirali su iz EK.

EK prognozira da će javni dug Crne Gore ove godine iznositi 87,3 odsto BDP-a, naredne 85,6 odsto, dok će 2022. biti 83 odsto.

EK je saopštila da će Evropska unija (EU) ove godine zabeležiti ekonomski pad od 7,4 odsto i biće potrebne dve godine da se vrati na nivo pre pandemije.

“Ekonomija EU će naredne godine imati rast od 4,1 odsto, a 2022. tri odsto”, navodi se u jesenjoj ekonomskoj prognozi EK.

U evrozoni, ekonomski pad će biti 7,8 odsto ove godine, a zatim će zabilježiti rast od 4,2 odsto naredne i tri odsto 2022. godine.