Crna Gora: Evropska perspektiva regiona ostaje prioritet

Crna Gora: Evropska perspektiva regiona ostaje prioritet

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić susreo se danas sa Nj.E. Ridi Kurtezijem, ambasadorom Republike Albanije u Crnoj Gori.

Tokom sastanka, predsednik Skupštine razgovarao je sa ambasadorom Kurtezijem o bilateralnim odnosima, kao i o evropskoj perspektivi dve susedne i prijateljske zemlje. Predsednik Bečić je kazao da Crna Gora ostaje privržena svom spoljnopolitičkom kursu i da će jačati evroatlantski i evropski put Crne Gore.

Prenevši pozdrave predsednika države, parlamenta i predsednika Vlade, ambasador Kurtezi zahvalio je Crnoj Gori na solidarnosti i podršci pruženoj nakon zemljotresa koji je prošle godine pogodio ovu zemlju. Izrazio je zadovoljstvo odličnim odnosima dve države, iskazujući uverenje da će Crna Gora i Albanija nastaviti da jačaju saradnju u svim oblastima od obostranog značaja. „Odnosi između Crne Gore i Albanije su toliko dobri da ih možemo tretirati i kao bratskim, te da ćemo naše prijateljstvo u narednom periodu jačati i unapređivati,“ zaključio je Kurtezi.

Kako se navodi u saopštenju, sastanak je, između ostalog, bio prilika da sagovornici razmene mišljenja o nedavno objavljenom godišnjem izveštaju Evropske komisije i Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, ocenivši da Evropska komisija ostaje posvećena regionu i politici proširenja.

Predsednik Bečić iskazao je spremnost Crne Gore da afirmiše evropski put Albanije i podeli iskustvo u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom.

Sagovornici su se saglasili da postoji značajan prostor za unapređenje bilateralnih odnosa, čemu doprinos mogu dati dva parlamenta, kroz formiranje grupa prijateljstva. Predsednik Bečić upoznao je ambasadora sa ključnim prioritetima novog saziva i izrazio zadovoljstvo podrškom predstavnika albanske nacionalne manjine prilikom izbora za predsednika Skupštine Crne Gore.