Crna Gora: Građani podeljeni oko premijerove odluke da smeni ministra Leposavića

Crna Gora: Građani podeljeni oko premijerove odluke da smeni ministra Leposavića

Evropska komisija (EK) je upoznata sa inicijativom premijera Zdravka Krivokapića za razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića u svetlu njegovih komentara o Srebrenici – saopštila je portparolka EK Ana Pisonero Hernandez za podgoričku Pobjedu.

Ona je ponovila da EU odbacuje i osuđuje svako negiranje, relativizovanje ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici.

“Poštovanje ljudskih prava i vladavine prava su temeljne vrednosti EU i kao takve ključni elementi procesa pristupanja EU, koji određuju ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU,” kazala je Pisonero.

Premijer Krivokapić juče je u vanrednom obraćanju javnosti kazao da je pokrenuo postupak za smenu Leposavića nakon njegovih komentara kojima je relativizovao genocid u Srebrenici.

Postupak smene predviđa glasanje u Skupštini, a dio vladajuće većine iz DF, SNP i Prave Crne Gore najavio je da neće podržati smenu Leposavića, dok su Demokrate kazale da to neće činiti sa Demokratskom partijom socijalista i bez dogovora sa koalicionim partnerima.

U više gradova u Crnoj Gori građani su se okupili da bi iskazali podršku ili neslaganje sa odlukom premijera Krivokapića. Deo građana, uglavnom Srba, traži da Krivokapić povuče odluku o smeni. Među njima je bilo i onih koji su nosili transparente na kojima se otvoreno negira genocid u Srebrenici. U Podgorici se, ispred zgrade Vlade, okupilo više desetina građana koji su nosili srpske zastave, pevali pesme o Kosovu i uzvikivali da u Srebrenici „nije bilo genocida“. Okupljeni su uzvikivali i uvrede na račun predsednika Skupštine Alekse Bečića, navodeći da je „izdao Kosovo“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije iznenađen niti oduševljen svim potezima nove vlasti u Crnoj Gori, kao i da se nadao da će odnosi sa Podgoricom biti bar za nijansu drugačiji.

“Nisam iznenađen, nisam oduševljen svim potezima novih crnogorskih vlasti. Njima je važnije da su oduševljeni u Stejt departmentu i u Briselu, nego u Beogradu. To je njihov izbor, neću da se mešam u njihove unutrašnje stvari”, naveo je Vučić.

On je poručio da će Srbija nastaviti da pomaže srpskom narodu i udruženjima i organizacijama u Crnoj Gori.