Crna Gora gubi velike investicije zbog političkih opstrukcija

Crna Gora gubi velike investicije zbog političkih opstrukcija

Kad političke opstrukcije, pojačane verskim ubjđenjima, nadjačaju državni interes, krajnji rezultat je gubitak investicija od čak milijardu eura. Za baš toliki iznos ostala je uskraćena Crna Gora i to za pet projekata koji bi definitivno turističku ponudu države podigli na viši nivo, pišu Dnevne novine.

Ukupna vrednost projekata koji su trebali da se realizuju u Buljarici, Maljeviku, Kraljičinoj plaži, Valdanosu i Plavim horizontima iznosi milijardu i 50 miliona evra!

Vlada je još u maju 2016. godine objavila javni poziv za valorizaciju Buljarice. Od 11 miliona kvadrata, ponuđeno je na prodaju 4,89 miliona kvadrata zemljišta. Početna cena iznosila je 108 miliona eura, odnosno 22 eura po kvadratu. Međutim, kamen spoticanja, između ostalog bilo je i zemljište Mitropolije crnogorsko-primorske koja nije želela da proda 30 hektara zemljišta kojim gazduje u Buljarici. To su pravdali činjenicom da Crkva ne može da prodaje zemljište, te da bi mogli samo da ga izdaju i to pod uslovom da je u pitanju projekat za dobrobit građana.

Od plana da se izgradi 11,5 miliona kvadrata stambenoposlovnog prostora, nije ništa realizovano, te je Buljarica i danas neuređena.

Političke opstrukcije i loš odnos prema investitoru dovele su do toga da projekat na Maljeviku, nadomak Sutomora kasni 13 godina! Na ovoj lokaciji trebalo je da bude izgrađen luksuzni turistički kompleks vredan 300 miliona evra, ali od 2007. kada je kompanija “Sonuba Montenegro” kupila zemljište na Maljeviku do danas ništa nije urađeno kako bi počela izgradnja jednog od najvećih projekata na crnogorskom primorju.

Najočigledniji primer političke opstrukcije je projekat na Kraljičinoj plaži između Bara i Budve. Renomirana kompanija iz Ujedninjenih Arapskih Emirata odustala je od projekta, a glavna “kočnica” realizaciji ovog višemilionskog projekta bila je Socijaldemokratska partija. Lider te stranke Ranko Krivokapić uporno je tvrdio da Kraljičinu plažu ne treba prodati zbog sumnje da postoje elementi korupcije, koja nikada nije dokazana. Luksuzni turistički kompleks vredan 180 miliona eura u kojem bi minimum 200 crnogorskih građana trebalo biti zaposleno ostao je mrtvo slovo na papiru.

I projekat na Valdanosu nije realizovan, a država je ostala bez 220 miliona eura, koliko je bio plan da se uloži na ovaj lokalitet nadomak Ulcinja. Crna Gora nije mogla naći kompromis sa predstavnicima britanske komanije Cubus Lux. Plan je bio da se za četiri godine izgradi turistički kompleks koji bi obuhvatao tri hotela sa pet zvezdica, luksuzne vile, konferencijske sale, spa-centre, bazene i slično.

Predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kazao je 2015. godine da ima saznanja da je svojevremeno predstavnik jedne države nekome u Crnoj Gori dao 25.000 eura za spinovanje da se sruši projekat Valdanos.