Crna Gora: Gubitak u privredi zavisi od turizma

Crna Gora: Gubitak u privredi zavisi od turizma

Crnogorska privreda bi u ovoj godini, prema osnovnom i nepovoljnom scenariju Svetske banke (SB), trebalo da padne za 5,6 odsto, odnosno oko devet odsto, u zavisnosti od gubitka prihoda od turizma.

„Pod pretpostavkom da Crna Gora izgubi jednu trećinu prihoda od turizma, procenjuje se da će pad ekonomije u ovoj godini iznositi 5,6 odsto. Ako bi došlo do gubitka polovine prihoda od turizma, recesija bi mogla dostići devet odsto“, navodi se u redovnom ekonomskom izvještaju SB za Zapadni Balkan.

SB je u novom izvještaju koristila osnovni i nepovoljni scenario, u svetlu velikih neizvesnosti koje uzrokuje pandemija koronavirusa.

Osnovni scenario, kako su objasnili, pretpostavlja da će epidemija u Evropi uskoro početi da usporava, tako da se mere suzbijanja mogu ukinuti do juna i da oporavak može početi postepeno u drugoj polovini ove godine.

Nepovoljni scenario pretpostavlja produžetak epidemije, što znači da će se mere suzbijanja ukinuti tek krajem avgusta, dok će oporavak ekonomske aktivnosti početi u poslednjem kvartalu.

Iz SB je saopšteno da pandemija koronavirusa gura crnogorsku ekonomiju u naglu recesiju i pritom otkriva koliko je država osetljiva na spoljne udare.

„Projektuje se da će kriza usled pandemije koronavirusa gurnuti ekonomiju u recesiju prvenstveno zbog pada u sektoru turizma, koji ima mutiplikativne efekte na sve sektore. Jačina udara zavisiće od trajanja pandemije i mera u regionu i u Evropi da se stavi pod kontrolu“, navodi se u saopštenju.

Iz SB su kazali da se Crna Gora suočava sa krizom u momentu kada ima rekordno visoku zaposlenost, ali i ograničen fiskalni prostor.

Prema osnovnom scenariju, ekonomska aktivnost u Crnoj Gori će se značajno smanjiti u ovoj godini.

„Bilo je prognozirano usporavanje rasta na oko tri odsto, uz pretpostavku završetka izgradnje auto-puta, međutim sada se očekuje da će izbijanje COVIDa-19 i prateća ograničenja uvesti Crnu Goru u recesiju, uz smanjenje rasta od 5,6 odsto“, rekli su iz SB.

Takođe je procenjeno da će manja ekonomska aktivnost i veća neizvesnost smanjiti i investicije i privatnu potrošnju.