Crna Gora: Hapšenja zbog planiranja ubistava i napada

Crna Gora: Hapšenja zbog planiranja ubistava i napada

Pripadnici Specijalnog policijskog odelenja uhapsili su danas na više lokacija u Podgorici, Baru, Kotoru i Danilovgradu  pet pripadnika “škaljarskog klana” – D.B. i Z.P. iz Podgorice, M.B. iz Danilovgrada, N.K. iz Berana i D.D iz Kotora, izveštavaju mediji u Crnoj Gori.

Uhapšene osobe se sumnjiče da su bili pripadnici organizovane kriminalne grupe koja je planirala ubistva glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, policijskih rukovodilaca i službenika Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokovića.

Prema informacijama Pobjede, kriminalna grupa je planirala i da fizički napadne i teško povrijedi sutkinju Biljanu Uskoković, koja je vodila predmet protiv jednog visokopozicioniranog pripadnika škaljarskog klana iz Kotora.

Prema izveštaju ovog medija, kriminalnu grupu su još septembra 2020. godine formirali Stefan Đukić-Mandić i Emil Tuzović, visokorangirani članovi škaljarskog klana koji se nalaze u zatvoru u Ukrajini, osumnjičeni za pokušaj ubistva Radoja Zvicera, jednog od vođe kavačkog klana, maja 2020. godine u Kijevu.

Plan je bio da se, nakon najavljivane smene čelnika Specijalnog tužilaštva, Katnić, Čađenović, kao i policijski fukcioneri Lazovići i Đoković likvidiraju u više istovremeno planiranih akcija.

Monstruozni plan smišljen je još u oktobru prošle godine, a grupa se pripremala da nakon 17. febrauara, kada je bila prvobitno najavljena smena čelnika SDT-a, obavi ovaj posao.

Prema informacijama Pobjede, osim planiranja više teških krivičnih dela, ova kriminalna grupa je imala nameru da, preko određenih osoba u Vladi Crne Gore, uz pritisak i podmićivanje, “izdejstvuje” što hitniju smenu vrha Specijalnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odelenja. U cilju dogovora i ostvarivanja kontakata sa jednim funkcionerom iz kabineta predsednika Vlade Zdravka Krivokapića, koristili su kriptovane telefone i specijalnu aplikaciju koju je teško pratiti.

Zahvaljujući saradnji sa Europolom, crnogorski istražitelji su uspeli da prate komunikaciju i spreče plan likvidacije vrha tužilaštva i policije, nezabeležen u crnogorskoj istoriji.