Crna Gora: Hrvatski predsednik Milanović u službenoj poseti

Crna Gora: Hrvatski predsednik Milanović u službenoj poseti

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i predsednik Hrvatske Zoran Milanović prisustvovali su danas u Kotoru tradicionalnom kolu Bokeljske mornarice.

Milanović od juče boravi u Crnoj Gori i to je prva zvanična predsednička poseta nakon višemesečne obustave međudržavnih aktivnosti prouzrokovane pandemijom.

Iz Opštine Kotor su rekli da je Milanovića i Đukanovića dočekao predsednik Opštine Željko Aprcović.

Dvojica predsjednika su obišla i sjedište Hrvatskog građanskog društva Crne Gore. Kako se navodi u saopštenju Đukanovićevog kabineta, oni su u Kotoru obišli katedralu Sv. Tripuna i posetili Kotorsku biskupiju.

Osim sa Đukanovićem, sastao se i sa predsednikom Skupštine Ivanom Brajovićem i predsednikom Vlade Duškom Markovićem.

Tokom sastanka Brajović je naglasio da ova poseta predstavlja još jednu potvrdu dobrih bilateralnih odnosa između dve države, kao i jasnu podršku Crnoj Gori na njenom integracionom putu. On je zahvalio Republici Hrvatskoj na pomoći u ispunjavanju njenih strateških spoljnopolitičkih ciljeva, u čemu je veliku ulogu imala sadržajna saradnja dva parlamenta.

„Podrška Hrvatske je bila još značajnija imajući u vidu da dolazi od susedne prijateljske zemlje, koja je svoje predsedavanje Savetom Evropske unije, u izazovnim vremenima, ipak uspela da posveti i politici integracija država Zapadnog Balkana u Uniju“, istakao je Brajović.

Predsednik Republike Hrvatske je rekao da nije slučajno što u Crnu Goru dolazi brzo po preuzimanju dužnosti:

„Vi ste država koja je donela dobre odluke i to na vreme. Ulaskom u NATO i pregovaranjem sa Evropskom unijom, jasno i nepovratno izabrali ste karakter zapadnih demokratija“, dodao je Milanović. On je naglasio da  Evropska unija predstavlja najbolje okruženje za dve države i da je to društvo u kojem će Hrvatska rado videti Crnu Goru što pre, kao prvu državu članicu u sledećem vidljivom periodu.

Tokom susreta bilo je reči i o trenutnim zdravstvenim i ekonomskim izazovima, uz uverenje da će ih Crna Gora i Republika Hrvatska uspešno savladati.