Crna Gora i dalje ignoriše međunarodne preporuke u vezi sa zaštićenim područjima

Crna Gora i dalje ignoriše međunarodne preporuke u vezi sa zaštićenim područjima

Proces uspostavljanja harmonije između zaštite okoline, prirodnih resursa i ekonomskog razvoja je najveći izazov, ali i zahtev koji je potrebno ispuniti kako bi se postigao održivi razvoj, rečeno je na konferenciji nekoliko nevladinih organizacija koja je održana u četvrtak u Podgorici.

NVO Green Home, CZIP, Ozon i MANS organizovali su konferenciju povodom predstavljanja procena međunarodnih institucija o okolini u Crnoj Gori.

Predstavnici ovih organizacija su naglasili nedostatak odgovornosti za stalno ignorisanje preporuka međunarodne zajednice u pogledu zaštite reke Tare, Skadarskog jezera, Ulcinja i neodržive politike izgradnje malih hidroelektrana.

Ksenija Medenica iz CZIP-a upozorila je da, uprkos preporukama međunarodnih organizacija da obustave sve radove na Skadarskom jezeru dok se ne završi mapiranje područja Natura 2000, ovo zaštićeno područje je potpuno devastirano zbog priprema za izgradnju.

– Mapiranje još nije učinjeno, a terenske fotografije koje smo slučajno dobili pokazuju da radovi o kojima javnost ne zna ništa, odlično nareduju, upozorila je ona.

Medenica je rekla da se od Ministarstva održivog razvoja očekuje da ozbiljno shvati date preporuke. Prema njenim rečima, UNESCO-ov izvještaj je prepoznao tri glavna problema, od kojih je prvi zabrinutost zbog sve većeg broja turista i budućih razvojnih projekata.

Drugi problem je zabrinutost zbog nedefinisanih granica zaštićenih područja, a treći je problem reke Tare, gde je potrebno završiti procjenu utecaja na okolinu, kao i plan aktivnosti.

Lazar Grdinić (MANS) je naglasio da se ispostavilo da je tačno upravo ono na što su nevladine organizacije upozoravale pre nekoliko meseci – da je teren na Tari potpuno devastiran.

– Vreme je da shvatimo zašto se to događa. Ni sedam meseci nakon što je više nevladinih organizacija podnelo krivične prijave zbog stanja na Tari, nemamo odgovor. Mi nemamo nikakve informacije o tome šta rade inspekcije. Direkcija za inspekcijske poslove odbija da dostavi bilo kakvu dokumentaciju u vezi sa inspekcijskim nadzorom na gradilištu autoputa Bar-Boljare, rekao je Grdinić.

Poručio je da se konačno mora prepoznati odgovornost unutar institucija zašto je trasa autoputa uopšte projektovana kanjonom Tare.