Crna Gora i SAD će jačati bilateralne odnose

Crna Gora i SAD će jačati bilateralne odnose

Predsednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, dočekao je danas u Vili Gorica zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske i evroazijske poslove, Metjua Palmera,saopšteno je iz Vlade.

Premijer Krivokapić izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da sa visokim predstavnikom američke administracije, koji je izuzetan poznavalac ekonomsko – političkih prilika na Zapadnom Balkanu, može da razmeni zvanična mišljenja i stavove.

Premijer Krivokapić istakao je da je pravi momenat da se nađu novi načini za jačanje bilateralnih odnosa, posebno na ekonomskom planu, s obzirom da je pandemija COVID-19 ostavila značajne negativne posledice na sve nacionalne ekonomije.

“U ovom trenutku, budući da su prihodi od turizma najznačajniji za budžet naše države,  Vlada je jasno opredeljena da je potrebno održati visoko rastući trend vakcinisanih građana Crne Gore, kako bi i dalje ostali zajednica koja je bezbedna za goste i stabilno dočekala naredne izazove. Zahvalni smo SAD na kontinuiranoj podršci i pomoći koju upućuje našem zdravstvenom sistemu,” rekao je Krivokapić.

Predsednik Vlade Crne Gore naglasio je da je Ekonomski dijalog sa SAD od fundamentalnog značaja za ekonomsku saradnju dve države i da je od izuzetne važnosti da do njega dođe što pre kako bi brzo došli i do konkretnih rezultata. Ti rezultati će biti od neprocenjive važnosti za građane Crne Gore, koji su čvrsto opredeljeni da ostanu na proevropskom kursu,  u čemu je američka pomoć do sada bila velika, a i u budućnosti je neophodna, posebno u oblasti američkih investicija u ključnim infrastrukturnim projektima, opredjeljujućim za dinamiku daljeg ekonomskog razvoja i inteziviranje pregovaračkog procesa. Premijer je pozdravio vidljivi trend tesne saradnje SAD i EU, u čemu Zapadni Balkan prepoznaje svoju perspektivu i interes.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, zahvaljujući na toploj dobrodošlici, preneo je nedvosmislenu podršku evropskoj budućnosti Crne Gore.

Palmer je naglasio da je veza između dve države prijateljska i postojana i da postoji prostor za produbljivanje odnosa, naročito u oblasti ekonomije, te da će budući diplomatski kontakti voditi ka tom cilju.

Sagovornici su tokom sastanka dogovorili inteziviranje saradnje na visokom nivou.

Tokom službene posete Crnoj Gori, Palmer se sastao i sa drugim visokim funkcionerima uključujući predsednika Mila Đukanovića i predsednika Parlamenta, Aleksu Bečića.